Mašine ne stižu u Srbiju, ne počinjemo sa iskopavanjem


29. mart 2022

Rio Sava Exploration odbacuje lažne navode koje su izneli predstavnici Organizacije za očuvanje životne sredine “Marš sa Drine”

Na danas održanoj konferenciji za novinare „Predstavljanje dokaza da se Rio Tintov Projekat „Jadar“ nastavlja“ pušten je snimak koji je najavljen kao ekskluzivan dokaz da je Rio Tinto nastavio sa razvojem Projekta „Jadar“ u Srbiji. Fono zapis je još jedan u nizu senzacionalističkih i neosnovanih napada na kompaniju Rio Tinto i još jedan pokušaj politizacije projekta i rudarske industrije u aktuelnoj predizbornoj kampanji.

Tokom razvoja Projekta „Jadar“, u proteklih 20 godina, kompanija je sarađivala sa svim zainteresovanim stranama. Sa pomenutim kompanijama Tisen iz Austrije i DMT iz Nemačke, postoji ugovor potpisan početkom januara, pre odluke Vlade o donošenju uredbe kojom se van snage stavlja ranije usvojen Prostorni plan za realizaciju Projekta „Jadar“. Prema tom ugovoru nisu poručene automatizovane mašine za izradu okana.

Kompanija Rio Tinto ističe da poštuje odluku Vlade i da u skladu sa njom ne sprovodi, niti planira bilo kakve aktivnosti koje su u suprotnosti sa trenutnim statusom projekta.

U cilju istinitog i profesionalnog informisanja javnosti u Srbiji, kompanija Rio Tinto apeluje na odgovornost svih učesnika u javnoj debati.