Saopštenja za javnost

16. jul 2024

Ponovna primena Uredbe o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta „Jadar“

Rio Tinto pozdravlja donošenje Uredbe Vlade Srbije o primeni uredbe o utvrđivanju prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita „Jadar“.

Pročitaj više
06. jul 2024

Odgovor kompanije Rio Tinto na plasiranje lažnih i netačnih informacija o Projektu „Jadar“ od strane Dragane Đorđević u dnevnom listu Danas

Dnevni list Danas objavio je u svom online izdanju 05.07.2024. članak pod naslovom „Đorđević: Eksploatacija litijuma u Nemačkoj iz podzemnih voda bila bi najčistija, a u Jadru najprljavija“ u kojima su iznete netačne informacije o Projektu „Jadar“ na koje je kompanija Rio Tinto prinuđena da reaguje.

Pročitaj više
18. jun 2024

Odgovor kompanije Rio Tinto na netačne informacije o Projektu „Jadar“ objavljene na portalu N1 i u emisiji Novi dan

Gostujući u emisiji Novi Dan televizije N1 koja je emitovana 18. juna profesorka ekonomskog fakulteta Danica Popović iznela je niz neosnovanih, optužujućih izjava na račun Projekta „Jadar“. Kompanija Rio Tinto izričito demantuje ove navode.

Pročitaj više
13. jun 2024

Radni nacrti studija o proceni uticaja na životnu sredinu na kojima su radili nezavisni stručnjaci pokazuju da se Projekat „Jadar” može bezbedno realizovati u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine Srbije i EU

Kompanija Rio Tinto objavila je na sopstvenu inicijativu preliminarne nacrte Studija o proceni uticaja na životnu sredinu Projekta „Jadar“ kako bi omogućila javnosti da dobije uvid u potencijalne uticaje projekta na životnu sredinu i mere za njihovo ublažavanje.

Pročitaj više
06. jun 2024

Odgovor kompanije Rio Tinto na netačne informacije o Projektu „Jadar“ objavljene na portalu Al Jazeera Balkans

U članku pod naslovom „Iskopavanje litija na Balkanu: ‘Ako ugroziš život, čemu priča o razvoju, parama, zapošljavanju’“, koji je Al Jazeera Balkans je objavila 31. maja, iznete su naučno neutemeljene tvrdnje koje čitaoce mogu dovesti u zabludu u vezi sa Projektom „Jadar“.

Pročitaj više
05. jun 2024

Odgovor kompanije Rio Tinto na netačne informacije objavljene u nedeljniku Radar

Nedeljnik Radar je na portalu ovog nedeljnika 28. maja, 2024. a zatim i u štampanom izdanju od 30. maja, 2024 objavio tekst pod naslovom „Dekanu Poljoprivrednog fakulteta preti smena jer je štitio Rio Tinto“.

Pročitaj više
31. maj 2024

Reagovanje kompanije Rio Tinto na sakrivanje činjenica od strane nedeljnika Radar

Nedeljnik Radar, u tekstu pod naslovom „Prijavljene aktivnosti registrovanih lobista su lobističke aktivnosti“ objavljenom 31. 05. 2024. na online portalu, još jednom namerno dovodi u zabludu javnost izvrtanjem i sakrivanjem činjenica.

Pročitaj više
23. maj 2024

Odgovor kompanije Rio Tinto na netačne informacije o Projektu „Jadar“ iznete u nedeljniku „Radar“

Nedeljnik „Radar“ je u tekstu pod naslovom „Zbog čega Rio Tinto lobira za priključenje Srbije EU: Oće centrala da pogreši jednom, ali ne sto puta“, objavljenom 23. maja, izneo brojne neistine, insinuacije i ozbiljne optužbe bez ikakvih dokaza.

Pročitaj više
22. maj 2024

Reagovanje kompanije Rio Tinto na kampanju zastrašivanja koju podržava TV N1

Najoštrije osuđujemo pozive na nasilje i ratnohuškačku retoriku koja je danas 22.05.2024. god izneta u emisiji Novi Dan, televizije N1. Ovakvi medijski nastupi predstavljaju nastavak agresivne kampanje pretnji, zastrašivanja i napada na kompaniju Rio Tinto i Projekat „Jadar”.

Pročitaj više
14. maj 2024

Odgovor kompanije Rio Tinto na netačne informacije o Projektu „Jadar“ iznete u dnevnom listu Danas

Dnevni list Danas je u tekstu pod naslovom „Od ukidanja projekta, Rio Tinto je potrošio oko 250 miliona evra“ objavljenom 14. maja, 2024. izneo brojne neistine, insinuacije i ozbiljne optužbe bez ikakvih dokaza. Kompanija Rio Tinto traži da se objave činjenice kako bi se demantovali sporni navodi u skladu sa zakonom.

Pročitaj više
14. maj 2024

Odgovor kompanije Rio Tinto na netačne informacije o Projektu „Jadar“ iznete na portalu N1

Portal N1 je u tekstu „Bojana Novaković o Rio Tintu: Lobiraju i u EK, nastavili su punom parom, na zlokoban način“, objavljenom 13. maja, 2024. izneo brojne neistine, insinuacije i ozbiljne optužbe bez ikakvih dokaza. Kompanija Rio Tinto traži da se objave činjenice kako bi se demantovali sporni navodi u skladu sa zakonom.

Pročitaj više
15. april 2024

Reakcija Rio Tinta na napad lokalnih aktivista na partnere tokom posete terenu

Najoštrije osuđujemo današnji bezobzirni napad aktivista udruženja „Ne damo Jadar“ na tim naših partnera tokom njihovog redovnog obilaska zemljišta u vlasništvu „Rio Tinta“ u dolini Jadra. Ovaj incident predstavlja nastavak agresivne kampanje pretnji, zastrašivanja i napada na zaposlene u kompaniji Rio Sava i naše partnere, koja je zasnovana na dezinformacijama i lažnim navodima.

Pročitaj više
28. mart 2024

Reakcija Rio Tinta na protest i napade ispred Omni centra u Valjevu

Sa žaljenjem konstatujemo poražavajuću činjenicu da su danas u Valjevu prilikom organizacije javnog dijaloga na temu Projekta „Jadar“ pojedinci, pretnjama, zastrašivanjem i napadima na predstavnike kompanije Rio Tinto i prisutne građane Valjeva sprečili slobodan dijalog i razmenu informacija, a pod izgovorom izražavanja slobodne volje građana koji se protive Projektu „Jadar“.

Pročitaj više
14. mart 2024

Odgovor kompanije Rio Tinto na obmanjujući članak i netačne informacije o studijama životne sredine Projekta „Jadar“

Nedeljnik NIN je 14. marta objavio članak „Kopanje litijuma bi devastiralo živi svet u Jadru“. U članku se citiraju delovi nalaza objavljenih u publikaciji Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) iz 2021. godine i zaključuje se da bi „otvaranje rudnika jadarita i postrojenja za njegovu preradu izazvalo ogromne nepovratne posledice po živi svet u Jadru“.

Pročitaj više
03. mart 2024

Rio Tinto odgovara na lažne i obmanjujuće objave na Instagramu

Objava na Instagramu Jelene Stupljanin koja tvrdi da je Rio Tinto odgovoran za trovanje dva jelena i jednog laneta, u dolini Jadra, je neistinita i njom se ponavljaju lažne optužbe iznete pre više od dve godine.

Pročitaj više
31. januar 2024

Rio Tinto poziva na javni dijalog zasnovan na činjenicama kao odgovor na aktuelnu kampanju dezinformacija

Rio Tinto poziva stručnjake iz različitih oblasti i protivnike Projekta „Jadar“ da dijalog o projektu vode na osnovu činjenica kako bi se izbeglo dalje dovođenje javnosti u zabludu. Širenje dezinformacija i neutemeljenih tvrdnji sprečava da javni razgovor o projektu bude zasnovan na činjenicama i pruži validne informacije.

Pročitaj više
31. januar 2024

Rio Tinto odgovara na netačne tvrdnje iznete u tekstu portala N1 - „Opozicija o rudniku litijuma: Između zločina, pustoši i uništenja zdravlja“

Portal N1 je jutros objavio tekst „Opozicija o rudniku litijuma: Između zločina, pustoši i uništenja zdravlja”, u kome je za sagovornike imao opozicone stranke, koje su kako se navodi pozvane od strane redakcije N1, da se izjasne na temu otvaranja rudnika litijuma u dolini Jadra.

Pročitaj više
31. januar 2024

Rio Tinto opovrgava tvrdnje Ljiljane Bralović iznete na portalu Glas javnosti

Ljiljana Bralović je u ponedeljak, 29. januara, na portalu Glas javnosti iznela nekoliko neistinitih tvrdnji o kompaniji Rio Tinto i Projektu „Jadar”.

Pročitaj više
29. januar 2024

Odgovor na tvrdnje iznete u emisiji Između redova, intervju sa Nenadom Kostićem

U emisiji „Između redova“, Televizije Una, nedelja 28.01.2024, Nenad Kostić je izneo nekoliko neistinitih i nepotkrepljenih tvrdnji o Projektu „Jadar“ koje Rio Sava osporava i nastoji da ispravi.

Pročitaj više
28. januar 2024

Odgovor kompanije Rio Tinto na netačne informacije plasirane u programu Televizije N1

Tokom gostovanja u programu televizije N1, gospodin Dušan Vasiljević izneo je nekoliko netačnih tvrdnji o upotrebi sumporne kiseline, ekonomskoj koristi i održivom rudarstvu u vezi sa Projektom „Jadar“.

Pročitaj više
24. januar 2024

Reakcija Rio Save na protest ispred Info centra u Loznici

Kompanija Rio Sava poštuje pravo građana Srbije na miran protest u skladu sa propisima Srbije. Međutim, današnji protest ispred Informativnog centra u Loznici nastavlja trend širenja netačnih i neosnovanih optužbi na račun kompanije od strane aktivista.

Pročitaj više
22. januar 2024

Odgovor kompanije Rio Tinto na neosnovane optužbe od strane protivnika Projekta „Jadar”

Tokom vikenda protivnici Projekta izneli su više neosnovanih i neutemeljenih optužbi na račun kompanije Rio Tinto. Takvi istupi predstavljaju nastavak prakse u kojoj aktivisti iznose netačne, neosnovane tvrdnje o našoj kompaniji i Projektu „Jadar“ koje pojedini mediji potom prenose bez ikakve provere.

Pročitaj više
10. novembar 2023

Obaveštenje za javnost u vezi sa navodnim aktivnostima kompanije Rio Tinto u Srbiji

Predstavnici udruženja „Ekološki ustanak“ danas su u javnost izneli niz netačnih izjava o aktivnostima kompanije Rio Tinto u Srbiji, a u vezi sa Projektom „Jadar“.

Pročitaj više
09. novembar 2023

Obaveštenje za javnost u vezi sa netačnim informacijama o navodnim aktivnostima Rio Tinta

U vezi sa netačnim informacijama koje se pojavljuju u medijima, želimo da istaknemo da se kompanija Rio Tinto nikada nije bavila istraživanjem litijuma ili razvojem litijumskih projekata u Portugalu, bilo samostalno ili kroz zajednička ulaganja.

Pročitaj više
20. septembar 2023

Rio Sava je počela radove na uklanjanju građevinskih elemenata tradicionalne arhitekture

Loznica - Kompanija Rio Sava otpočela je radove na uklanjanju građevinskih elemenata tradicionalne arhitekture koji prethode rušenju napuštenih objekata na parcelama u vlasništvu kompanije.

Pročitaj više
25. avgust 2023

Obaveštenje za javnost povodom netačnih navoda udruženja „Zaštitimo Jadar i Rađevinu“

Predstavnici udruženja „Zaštitimo Jadar i Rađevinu“ još jednom su izneli niz neistina i neosnovanih optužbi na račun kompanije Rio Sava Exploration d.o.o. („Rio Sava“), naše matične kompanije Rio Tinto i Projekta „Jadar“ („Projekat“).

Pročitaj više
07. avgust 2023

Obaveštenje za javnost povodom netačnih informacija o Projektu „Jadar“

U javnosti su se pojavile informacije koje nedavne izmene Zakona o planiranju i izgradnji dovode u vezu sa planovima za nastavak realizacije projekta „Jadar“.

Pročitaj više
04. avgust 2023

Trenutni status projekta Jadar - Intervju sa Marijanti Babić

Glavni zastupnik „Rio Tinta“ u Srbiji Marijanti Babić u razgovoru za „Loznički nedeljnik“ dala je odgovore na naša pitanja kako bismo približili delovanje i misiju kompanije u Loznici, nakon što je Vlada Srbije ukinula Uredbu i Prostorni plan područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit.

Pročitaj više
05. oktobar 2022

Rešenja za uređenje parcela u vlasništvu kompanije dostupna na uvid

Kompanija Rio Sava Exploration pokrenuće proces uređenja parcela u svom vlasništvu. Na osnovu dobijenih dozvola, pristupiće se raščišćavanju zemljišta i uklanjanju kuća i objekata koji više nisu u upotrebi iz bezbednosnih razloga.

Pročitaj više
10. avgust 2022

Interna Studija izvodljivosti mora biti završena

U vezi sa navodima udruženja SEOS da Rio Tinto i Behtel nastavljaju da dalje realizuju Projekat „Jadar“, i ovom prilikom želimo da istaknemo da Rio Tinto poštuje odluku Vlade da stavi van snage akte za realizaciju Projekta „Jadar“.

Pročitaj više
02. avgust 2022

Obaveštenje za javnost

U javnosti su se pojavile različite informacije o Rešenju kojim se upisuje promena vlasništva za parcele i objekte u KO Slatina.

Pročitaj više