O kompaniji

Mi proizvodimo materijale neophodne za razvoj savremenog društva.

Mi smo rudarsko metalurška kompanija koja posluje u 35 zemalja sveta.

Kao pioniri u oblasti rudarstva, proizvodimo materijale koji su od suštinske važnosti za razvoj savremenog društva. Rudu gvožđa za čelik. Aluminijum za automobile i pametne telefone. Bakar za vetroturbine, električne automobile i cevovode kojima se voda doprema u naše domove. Borate koji potpomažu rast žitarica, titanijum koji se koristi za proizvodnju boja, litijum za izradu baterija za električne automobile – i dijamante za neke posebne trenutke u životu.

Radimo u 35 zemalja širom sveta – u rudnicima, topionicama i rafinerijama, kao i u prodajnim objektima, centrima za podatke, laboratorijama za istraživanje i razvoj, kao i sa veštačkom inteligencijom. Naši geolozi se bave istraživanjima, a imamo i stručnjake koji rade na zaštiti i očuvanju životinjskih vrsta u Kanadi i Zapadnoj Australiji. Timovi za marketing vode računa o tome da naši prozvodi plasirani na tržišta ispunjavaju potrebe kupaca širom sveta.

Ovaj cilj ostvarujemo kroz naše četiri proizvodne grupe: Aluminijum, Bakar, Minerali i Ruda gvožđa. Imamo i grupe za Bezbednost i zdravlje, Tehnički i projektni tim, grupu za Strategiju i razvoj, i Komercijalno odeljenje, kao i odeljenja za pružanje servisnih usluga i podrške.

Naša strategija

Naša strategija je da za akcionare stvorimo održivu vrednost najvišeg kvaliteta, uz saradnju sa našim zainteresovanim stranama tako što ćemo odgovoriti na potrebe naših kupaca, optimizovati novčani dobitak i disciplinovano raspodeliti kapital.

Vrednosti za koje se zalažemo

 1. Bezbednost – briga za ljudski život i dobrobit, iznad svega
 2. Timski rad – saradnjom do uspeha
 3. Poštovanje – negovanje inkluzije i uvažavanje raznolikosti
 4. Integritet – imati hrabrosti i biti posvećen ispravnom postupanju
 5. Izvanrednost – dati sve od sebe za postizanje izvrsnog učinka

Čime se bavimo

 • Istraživanje i procena
 • Razvoj i inovacije
 • Rudarska eksploatacija i prerada
 • Poslovanje na tržištu i isporuka proizvoda
 • Prenamena i remedijacija

Održivost

Pokrenuli smo našu prvu integrisanu strategiju održivosti još 2018. godine. Strategijom se obavezujemo na primenu visokih standarda, često primenjujući standarde koji su viši od onih propisanih zakonom u pogledu održivosti, koja je ključna za naše poslovanje, zaposlene, zajednice domaćine, i kupce naših proizvoda. Naš cilj je da ostvarimo dosledan, kvalitetan društveni i ekološki rezultat u svim našim poslovnim aktivnostima i da bolje upoznamo zainteresovane strane sa našim načinom rada, uz otvorenu komunikaciju i transparentno poslovanje. Takođe smo uložili trud da se bolje razumemo sa našim ključnim zainteresovanim stranama, da bolje sarađujemo i uspostavljamo partnerske odnose kako bismo stvorili održivu, uzajamnu i dugotrajnu dobrobit. Podržavamo razvojnu agendu za 2030. godinu i doprinosimo ciljevima održivog razvoja koje su ustanovile Ujedinjene nacije.

Ovu strategiju izražavamo:

 1. vođenjem sigurnog, odgovornog i profitabilnog poslovanja;
 2. saradnjom radi ostvarivanja dugoročnih dobrobiti svuda gde poslujemo;
 3. proizvodnjom materijala koji su od suštinske važnosti za razvoj savremenog društva;
 4. doprinoseći nekim od najvećih izazova sa kojima se društvo danas suočava.