Otkup zemljišta

Razumemo težinu donošenja odluke koje vlasnici zemljišta osećaju, kao i uloge koju poljoprivreda ima za lokalnu zajednicu. Članovi lokalne zajednice koji se bave poljoprivredom će živeti uz predloženi podzemni rudnik, ukoliko dobijemo sva neophodna odobrenja za izgradnju, stoga je potrebno da obezbedimo da sve naše buduće komšije i članovi lokalne zajednice osete dobrobiti od razvoja rudnika.

Realizacija Projekta „Jadar“ podrazumeva kupovinu zemljišta, i mi nastojimo da program otkupa zemljišta bude sproveden na transparentan, uviđavan i pošten način. Kupovinu zemljišta sprovodimo u skladu sa zakonima Republike Srbije i najboljim praksama u svetu, kao i u skladu sa Standardom učinka 5 Međunarodne finansijske korporacije (Grupe Svetske banke) i našim internim kompanijskim standardima.

Naš cilj je da obezbedimo da obe strane ostvare koristi od procesa kupovine zemljišta i da vlasnici zemljišta imaju isti ili bolji kvalitet života i rada u poređenju sa onim pre selidbe. Imamo posvećen tim koji radi na tome, uključujući i veliki broja stručnjaka iz različitih oblasti, kao što su:

 • Sudski procenitelji nepokretnosti
 • Pružanje pravne podrške vlasnicima zemljišta kojima je potrebna podrška pri rešavanju imovinsko-pravnih pitanja
 • Konsultanti koji pomažu da razumemo potencijalne socio-ekonomske uticaje otkupa zemljišta, i načine na koji možemo da pomognemo vlasnicima zemljišta

Naš program otkupa zemljišta se sprovodi kroz dogovorene sporazume sa vlasnicima zemljišta, u okviru kog se uvažava njihova lična i kulturološka vezanost za zemlju i lokalnu zajednicu.

Svesni smo da određenom broju ljudi nikakva finansijska nadoknada ne može zameniti povezanost sa njihovom zemljom i imanjima. Prilikom kupovine nastojimo da pružimo što više podrške u svakoj fazi procesa svim vlasnicima zemljišta. Vodimo računa da su nadoknade koje nudimo i planovi podrške tokom prelaznog perioda konkurentne i prate tržišne cene, a svi sporazumi se izrađuju u konsultacijama sa vlasnicima zemljišta, domaćim i međunarodnim stručnjacima.

Način na koji se obračunava naknada za kupovinu zemljišta je detaljno objašnjen u dokumentu Vodič za otkup zemljišta, koji je dostavljen svim vlasnicima. Ukratko, mi pokrivamo sledeće troškove:

 • vrednosti zamene zemljišta i druge nepokretne imovine po punoj zamenskoj ceni;
 • zamensku vrednost objekata, kao što su stambeni objekti i poljoprivredna infrastruktura, po punoj zamenskoj ceni;
 • dodatnu naknadu za troškove selidbe za vlasnike zemljišta koji treba da se presele;
 • dodatne naknade za vlasnike zemljišta koji se presele u kraćem vremenskom periodu;
 • poreza za prenos nekretnina, troškove transakcija, kao što su naknade za javne beležnike i upis u registre nepokretnosti

Za više informacija o otkupu zemljišta posetite naše Info centre ili nas kontaktirajte putem telefona

Kontaktirajte nas za više informacija o načinima podnošenja zahteva za donacije i sponzorstva

Informativni Centar Projekta „Jadar“

Gimnazijska 4

15300 Loznica

Srbija

Informativni Centar Projekta „Jadar“

Stevana Sinđelića 9

15309 Brezjak

Srbija

Programi podrške lokalnoj zajednici

Naš fokus je pružanje podrške domaćinstvima koja su obuhvaćena programom otkupa zemljišta. Sarađujemo sa svakim domaćinstvom kako bi kreirali plan obnove za uspostavljanje izvora prihoda koji odgovaraju svakom pojedinačnom domaćinstvu, i kako bi im pružili podršku kroz čitav proces.

Naš program podrške obuhvata

 • Podrška u pronalaženju novog poljoprivrednog zemljišta i nekretnine
 • Pravna podrška
 • Podrška poljoprivrednog razvoja
 • Organizovanje obuka za upravljanje finansijama
 • Organizovanje stručnih programa za razvoj veština radi lakšeg zapošljavanja na tržištu rada
 • Razvoj postojećih i podrška za pokretanje start-up biznisa
 • Zakup magacinskog prostora