Otkup zemljišta

Razumemo težinu odluke koju vlasnici zemljišta donose, kao i uloge koju poljoprivreda ima za lokalnu zajednicu. Članovi lokalne zajednice koji se bave poljoprivredom će živeti uz predloženi podzemni rudnik, ukoliko dobijemo sva neophodna odobrenja za njegovu realizaciju. Zato je potrebno da obezbedimo da sve naše buduće komšije i članovi lokalne zajednice osete dobrobiti od razvoja rudnika.

Razvoj Projekta „Jadar“ podrazumeva i kupovinu zemljišta. Važno nam je da program otkupa zemljišta bude sproveden na transparentan, uviđavan i pošten način. Kupovinu zemljišta sprovodimo u skladu sa zakonima Republike Srbije i najboljim praksama u svetu, kao i u skladu sa Standardom učinka 5 Međunarodne finansijske korporacije (Grupe Svetske banke) i našim internim kompanijskim standardima.

Trenutno završavamo procese otkupa zemljišta za koje su pregovori započeti pre nego što je Prostorni plan područja posebne namene za Projekat „Jadar“ stavljen van snage u januaru 2022. godine. Aktivnosti u vezi sa procesom otkupa novog zemljišta se ne sprovode.Otkupa zemljišta sprovodimo sa ciljem da obezbedimo da obe strane ostvare koristi od ovog procesa i da vlasnici zemljišta imaju isti ili bolji kvalitet života i rada u poređenju sa onim pre selidbe. Imamo posvećen tim koji radi na tome, uključujući i veliki broj stručnjaka iz različitih oblasti, kao što su:

 • Sudski procenitelji nepokretnosti;
 • Pružanje pravne podrške vlasnicima zemljišta kojima je potrebna podrška pri rešavanju imovinsko-pravnih pitanja;
 • Konsultanti koji pomažu da razumemo potencijalne socio-ekonomske uticaje otkupa zemljišta, i načine na koje možemo da pomognemo vlasnicima zemljišta.

Naš program otkupa zemljišta se sprovodi kroz dogovorene sporazume sa vlasnicima zemljišta, uz uvažavanje njihove lična i kulturološke vezanost za zemlju i lokalnu zajednicu.

Prilikom kupovine nastojimo da pružimo što više podrške u svakoj fazi procesa svim vlasnicima zemljišta. Vodimo računa da su nadoknade koje nudimo i planovi podrške tokom prelaznog perioda konkurentni i da prate tržišne cene. Svi sporazumi se izrađuju u konsultaciji sa vlasnicima zemljišta, domaćim i međunarodnim stručnjacima.

Način na koji se obračunava naknada za kupovinu zemljišta je detaljno objašnjen u dokumentu Vodič za otkup zemljišta, koji je dostavljen svim zainteresovanim vlasnicima. Ukratko, mi pokrivamo sledeće troškove:

 • vrednosti zamene zemljišta i druge nepokretne imovine po punoj zamenskoj ceni;
 • zamensku vrednost objekata, kao što su stambeni objekti i poljoprivredna infrastruktura, po punoj zamenskoj ceni;
 • dodatnu naknadu za troškove selidbe za vlasnike zemljišta koji treba da se presele;
 • dodatne naknade za vlasnike zemljišta koji se presele u kraćem vremenskom periodu;
 • poreza za prenos nekretnina, troškove transakcija, kao što su naknade za javne beležnike i upis u registre nepokretnosti.

Proces otkupa zemljišta

Razvoj Projekta „Jadar“ podrazumeva i kupovinu zemljišta. Važno nam je da program otkupa zemljišta bude sproveden na transparentan i pravičan način. Kupovinu zemljišta sprovodimo u skladu sa zakonima Republike Srbije i najboljim praksama u svetu, kao i u skladu sa Standardom učinka 5 Međunarodne finansijske korporacije (Grupe Svetske banke) i našim internim kompanijskim standardima.

Otkup zemljišta sprovodili smo tako da obezbedimo da obe strane ostvare koristi od ovog procesa i da vlasnici zemljišta imaju isti ili bolji kvalitet života u poređenju sa onim koji su imali pre prodaje.

Naša kompanija je vlasnicima zemljišta pružila potpune informacije kako bi mogli samostalno da donesu odluku o prodaji imovine, bez bilo kakve vrste pritiska ili pretnji i uz potpuno transparentnu komunikaciju.

Prethodni proces otkupa zemljišta zasnivao se na opsežnim i transparentnim konsultacijama tokom kojih su prikupljene sugestije od više od 83% svih vlasnika zemljišta koje je obuhvaćeno Projektom. Direktno smo razgovarali sa 280 vlasnika kako bi smo osigurali da njihova očekivanja i zahtevi budu uključeni u predlog za otkup. Na osnovu tih povratnih informacija formirali smo Predlog za otkup imovine na području Brezjaka, koji je poslat svim vlasnicima.

U cilju transparentnosti, ovaj dokument, kao i prateću pisanu komunikaciju prema vlasnicima, delimo sa zainteresovanim stranama.

Programi podrške lokalnoj zajednici

Naš fokus je pružanje podrške domaćinstvima koja su obuhvaćena programom otkupa zemljišta. Sarađujemo sa svakim domaćinstvom ponaosob kako bismo kreirali plan obnove za uspostavljanje izvora prihoda koji odgovaraju svakom pojedinačnom domaćinstvu, i kako bismo im pružili podršku tokom čitavog procesa.

Naš program podrške obuhvata

 • Podrška u pronalaženju novog poljoprivrednog zemljišta i nekretnine

  U okviru podrške prilikom pronalaženja novog poljoprivrednog zemljišta i mesta za stanovanje, sarađujemo sa lokalnim agencijama za nekretnine koje pokrivaju područje Loznice, Šapca, Krupnja i Malog Zvornika. Takođe, sarađujemo sa agencijama za nekretnine u Beogradu i Novom Sadu za vlasnike zemljišta koji žele da razmotre nekretnine na različitim lokacijama, a ne samo na području Loznice.

 • Pravna podrška

  Vlasnicima zemljišta nudimo podršku pravnog tima koji sprovodi detaljnu analizu nove imovine koju bivši vlasnici zemljišta žele da kupe, pri čemu vodimo računa o sigurnosti njihovog zakupa. Postoji mnogo primera u kojima je tim za pravnu podršku utvrdio određena pitanja u vezi sa imovinom, i asistirao u njihovom rešavanju pre realizacije kupovine.

 • Podrška poljoprivrednog razvoja

  Znamo da je poljoprivreda glavni izvor prihoda za mnoge članove zajednice. Naš program podrške obuhvata i pokrivanje troškova kupovine poljoprivrednih proizvoda poput mašina, semena i đubriva za sve članove zajednice koji žele da nastave da se bave poljoprivredom.

  Vlasnici zemljišta mogu da nabavljaju poljoprivredna dobra u dve prodavnice na Brezjaku, u Loznici i jednoj u Krupnju. Na taj način podržavamo i vlasnike zemljišta i lokalna preduzeća.

 • Organizovanje obuka za upravljanje finansijama

  Našim programom obuhvaćena je i podrška u upravljanju finansijama, kako bismo vlasnike upoznali sasvim neophodnim informacijama pre donošenja bilo kakvih finansijskih odluka. Takođe, postoji mogućnost organizovanja pojedinačnih konsultacija sa stručnjacima za finansije, za sve one kojima je potreban specifičan savet.

 • Organizovanje stručnih programa za razvoj veština radi lakšeg zapošljavanja na tržištu rada

  Neki vlasnici zemljišta ili članovi njihovih domaćinstava žele da pronađu zaposlenje van okvira poljoprivrede. Naš program nudi mogućnost pohađanja stručnih programa u organizaciji Academia Educativa, u centru za obrazovanje odraslih u Loznici. Dostupni su kursevi engleskog jezika, Microsoft Office paketi ili različiti zanati. Prvi kursevi su počeli u junu 2021. godine.

 • Razvoj postojećih i podrška za pokretanje novih biznisa

  Ukoliko vlasnik zemljišta razmišlja o pokretanju ili razvoju biznisa, program nudi podršku finansijskih konsultanta koji mogu da pripreme sveobuhvatan poslovni okvir za vlasnika zemljišta i njegovu posebnu poslovnu ideju.

 • Zakup magacinskog prostora

  Zakupili smo magacin u Loznici kako bismo pomogli članovima zajednice koji usled preseljenja nemaju mogućnost da skladište svoje stvari. Magacin je opremljen sistemom zaštite i video nadzorom od trenutka primopredaje do ponovnog uzimanja stvari iz skladišta.