Proizvodi

Mi proizvodimo materijale neophodne za razvoj savremenog društva.

Naši proizvodi

„Jadar“ bi proizvodio tri industrijska proizvoda: borate, litijum-karbonat i natrijum-sulfat.

Sva tri proizvoda imaju široku primenu - od poljoprivrede, preko digitalnih tehnologija do izrade baterija za električna vozila i solarnih panela.

Litijum-karbonat

Litijum se koristi u širokom spektru proizvoda, posebno za izradu baterija za hibridne i električne automobile. Lanac vrednosti u proizvodnji litijumskih baterija je relativno nov i veoma sofisticiran, te zahteva specifičnu tehničku stručnost. Mnogi proizvođači litijuma nude organičene mogućnosti obrade minerala do dobijanja koncentrata koji se zatim izvozi na međunarodnom nivou za potrebe dalje obrade.

U okviru Projekta „Jadar“ planiramo da proizvodimo litijum-karbonat čistoće 99,5% što predstavlja materijal pogodan za izradu baterija, čime podržavamo razvoj lanca vrednosti litijuma za električna vozila u Srbiji.

Borati

Bor je element koji se javlja u prirodi. U tragovima postoji u zemljištu, vodi, biljkama, životinjama, pa čak i kod ljudi. Rude koje sadrže bor spadaju među najređe minerale na Zemlji. Pored toga, bor se u prirodi ne nalazi samostalno, već kao jedinjenje sa kiseonikom i drugim elementima formira soli koje se nazivaju borati.

Borati imaju široku upotrebnu vrednost. Bor je mikronutrijent od ključnog značaja za rast biljaka. Mi se bavimo preradom minerala u stvaranje proizvoda koji je bogat borom, i koji pomaže poljoprivrednicima širom sveta da uzgajaju više i kvalitetnije useve.

Borati se koristi i u modernoj tehnologiji, za izradu stakala za pametne telefone, proizvodnji vetroturbina, za zaštitu drveta i u izolacionim materijalima koji se koriste za gradnju zgrada i kuća.

Borati se takođe koriste za proizvodnju deterženata. Jedinstvene karakteristike borata unapređuju otklanjanje fleka, izbeljuju i posvetljuju tkaninu, i omekšavaju vodu, zbog čega se koriste u proizvodnji deterdženata za veš, sredstava za čišćenje u domaćinstvu kao i u proizvodima za ličnu negu.

Natrijum-sulfat

Natrijum- sulfat se koristi u tekstilnoj industriji i proizvodnji praškastih deterdženata, sapuna, kao i u proizvodnji stakla.