Rio Tinto opredelio sredstva za realizaciju Projekta „Jadar“


27. jul 2021

Rio Tinto je opredelio 2,4 milijarde američkih dolara za izgradnju rudnika i postrojenja za preradu litijum-borata za projekat Jadar u Loznici, jedan od najvećih greenfield projekata litijuma na svetu. Projekat Jadar je u obavezi da ishoduje sva relevantna odobrenja, dozvole i licence i nastaviće da se realizuje u saradnji sa lokalnom zajednicom, Vladom Republike Srbije i nevladinim sektorom. Ovo je važna prekretnica za projekat i snažna potvrda opredeljenju Rio Tinta da podrži Srbiju kao vodećeg dobavljača litijuma, imajući u vidu obim i visoki kvalitet sastava ležišta Jadar.

Planirano je da Jadar proizvodi litijum karbonat kvaliteta pogodnog za proizvodnju baterija, tražen mineral koji se koristi za proizvodnju baterija za električna vozila i skladištenje obnovljive energije, Realizacija Projekta „Jadar“ će pozicionirati Rio Tinto kao najvećeg proizvođača litijuma u Evropi za najmanje 15 narednih godina. Osim toga, planirano je da Jadar proizvodi borate koji se koriste u razvoju opreme za obnovljive izvore energije kao što su solarni paneli i vetroturbine.

Projekat Jadar obuhvata podzemni rudnik sa pripadajućom infrastrukturom i opremom, uključujući električna vozila za vuču, kao i postrojenje za hemijsku preradu litijum karbonata kvaliteta pogodnog za proizvodnju baterija. Kako bi se uticaj na lokalnu zajednicu smanjio na najmanju moguću meru, rudnik će biti izgrađen u skladu sa najvišim ekološkim standardima, uključujući korišćenje suvog slaganja industrijskog otpada. Ova inovativna metoda omogućava postupno rekultivisanje suvog otpada vegetacijom i zemljom, bez potrebe za izgradnjom brane za tečni otpad.

Nakon izgradnje Jadar će biti moderno industrijsko postrojenje, sa digitalno umreženim podzemnim rudnikom, koji se u realnom vremenu nadgleda iz centralizovanog operativnog centra. Kako bi se smanjile emisije ugljenika i potrošnja energije, u podzemnom rudniku koristiće se flota gotovo u potpunosti električnih vozila. Upravljanje vodama vršiće se uz pomoć najsavremenijeg postrojenja, zahvaljujući kome će približno 70% vode biti korišćeno iz recikliranih izvora ili prečišćene vode iz rudnika.

Jadar će biti i najveća rudarsko-procesna investicija u Srbiji. Projekat ima potencijala da 1% direktno i 4% indirektno doprinese BDP-u Srbije, uključujući mnoge srpske dobavljače tokom faze izgradnje rudnika. Realizacija projekta omogućiće da Jadar bude veliki poslodavac u regionu i u Srbiji. U fazi izgradnje, projekat će omogućiti otvaranje oko 2.100 radnih mesta, dok će u fazi rada rudnika i prerade mineralne sirovine biti zaposleno 1.000 ljudi. Rio Tinto se takođe obavezuje da će pružiti pomoć razvoju lokalnih biznisa, kako bi mogli da podrže rad rudnika tokom narednih decenija.

Izvršni direktor kompanije Rio Tinto Jakob Stausholm istakao je: „Imamo veliko poverenje u projekat Jadar, spremni smo da investiramo, uz uslov da ishodujemo sve neophodne dozvole. Ovaj projekat će Srbiji i Rio Tintu omogućiti da odgovore na rastuću potražnju za litijumom, u skladu sa globalnom energetskom tranzicijom i ojačati našu ponudu posebno na Evropskom tržištu. Jadar ima potencijal da obezbedi dovoljno litijuma za napajanje preko milion električnih vozila godišnje“.

„Ležište Jadar i njegov jedinstveni mineral Jadarit otkrili su geolozi Rio Tinta 2004. godine u blizini Loznice. Sadrži visokokvalitetni sastav bora i litijuma, zahvaljujući čemu može da podrži dugotrajne operacije u prvom kvartilu operativnih troškova za oba proizvoda“, dodao je Stausholm i nastavio, „Posvećeni smo održavanju najviših ekoloških standarda, minimizaciji uticaja i izgradnji održive budućnosti u zajednicama u kojima poslujemo. Svesni smo da ovaj projekat možemo da realizujemo samo ukoliko slušamo i razmatramo stavove svih zainteresovanih strana.“

Sledeći koraci za projekat su dobijanje odobrenja za eksploataciono polje, kao i ishodovanje svih dozvola i odobrenja. To obuhvata i odobrenje Studije o proceni uticaja na životnu sredinu. Kao deo procene uticaja na životnu sredinu, a u skladu sa regulativom Republike Srbije, Rio Tinto poziva sve zainteresovane strane da učestvuju u procesu javne rasprave u vezi sa studijama. Uz to, Rio Tinto nastavlja da organizuje i niz okruglih stolova sa organizacijama nevladinog sektora i širom javnošću kako bi podstakao otvoren dijalog.

Odobrenje studije procena uticaja na životnu sredinu neophodno je za početak radova, a planirano je da izgradnja rudnika počne tokom 2022. godine.