Partnerstvo Rio Tinta i kompanije Schneider Electric za ispunjenje ciljeva dekarbonizacije


02. jul 2021

Kompanije Rio Tinto i Schneider Electric potpisale su sporazum o saradnji, prvu saradnju te vrste koja za cilj ima razvoj cirkularnog i održivog tržišnog ekosistema. Francuska kompanija za energetska rešenja postaje kupac metala rudarskog giganta, koji su proizvedeni uz manju emisiju ugljenika.

Kompanije širom sveta obećavaju cilj od nulte emisije ugljenika do 2050, u skladu sa ciljem Pariskog sporazuma o klimatskim promenama da se ograniči globalni porast temperature na 1,5 stepeni Celzijusa.

Da bi to postigle, korporacije koje imaju visoku emisiju ugljenika, kao što su rudarske kompanije, postavljaju kratkoročne i srednjoročne ciljeve koje mogu ostvariti zahvaljujući partnerstvima i tehnološkim inovacijama.

Jedinstveno partnerstvo Rio Tinta i Schneider Electric-a pomoći će ubrzanju rešenja za dekarbonizaciju i obnovljive izvore energije kombinovanjem nisko-ugljeničnih materijala sa najsavremenijom digitalnom tehnologijom.

Kompanija Schneider Electric, koja prodaje proizvode u rasponu od punjača za električne automobile do industrijske robotike, koristiće zelenije proizvode, sa niskim sadržajem ugljenika koje Rio Tinto proizvodi uz pomoć obnovljive energije, kao što su aluminijum i bakar, ruda gvožđa i borati. Zauzvrat, Rio Tinto će koristiti izvore energije sa niskom emisijom ugljenika, kao i industrijske usluge kompanije Schneider Electric.

Kao najodrživija korporacija na svetu sa globalnom mrežom pametnih fabrika i pametnih distributivnih centara, Schneider Electric ima misiju da industriju učini ekološki efikasnom. Ovo partnerstvo pokazuje da je Rio Tinto podjednako strastven kada su u pitanju zelena tranzicija i održivost.

Kompanije su izjavile da zajedno rade na razvoju pionirskih rešenja poput digitalnih platformi, tehnologija i rešenja širom lanca snabdevanja metalima, kako bi se dodatno doprinelo efikasnoj dekarbonizaciji.