Rio Tinto i Heliogen – Inovativna solarna tehnologija za energiju bez emisije ugljenika


30. jun 2021

Startap kompanija Heliogen, koju finansira Bil Gejts i koja se bavi proizvodnjom čiste energije, planira da postavi polja ogledala u pustinju Mohave.

U pokušaju da u tešku industriju uvede struju bez karbonskog zagađenja, Heliogen je najavio da rudarski gigant Rio Tinto planira da koristi inovativnu solarnu tehnologiju ovog startapa na najvećem površinskom kopu u Kaliforniji, koji se nalazi u Boronu. Iz Heliogena kažu da će u pitanju biti prvo postrojenje za koncentrovanu solarnu energiju u Sjedinjenim Državama, a možda i u svetu, koje će jedan rudnik koristiti za pogon.

Heliogen će koristiti veštačku inteligenciju i čak 40.000 ogledala kojima upravlja kompjuter kako bi skupljao energiju sunca, nešto poput pametne lupe. Prvi sistem koji će koristiti Rio Tinto biće veličine od oko 100 fudbalskih terena, iz Heliogena su izjavili za CNN Business.

Ova startap kompanija ističe da njihova tehnologija Helio Heat može da proizvede ekstremno visoku temperaturu – od oko 1.000 stepeni Celzijusa, ili oko četvrtinu temperature koju ima površina Sunca. U pitanju je temperatura koja je potrebna za pravljenje cementa, čelika i za druge industrijske procese, kao što je rudarstvo, koje se obično oslanja na fosilna goriva kao izvor energije za svoj rad.

Ovom objavom, Rio Tinto (RIO), druga po veličini rudarska kompanija na svetu, postaje prvi zvanični klijent Heliogena. Ovo partnerstvo će biti ključni test koji će pokazati da li je tehnologija Heliogena zaista u stanju da zameni fosilna goriva koja se koriste kao energija za velike industrijske poslove, što bi moglo značajno da pomogne u borbi protiv klimatskih promena.

„Ne radi se o tome da ova tehnologija nije bila moguća ranije – ona jednostavno nije bila isplativa“, izjavio je osnivač i generalni direktor Bil Gros za CNN Business. „Ono što predstavlja pionirski korak Heliogena je omogućavanje da koncentrovana solarna energija funkcioniše i kada sunce zađe i da bude isplativa u poređenju sa fosilnim gorivima.“ Obe kompanije kažu da će ovo partnerstvo stvoriti uslove da Rio Tinto smanji svoj ugljenični otisak, dok istovremeno smanjuje troškove za energente.

„Naš cilj je da Rio Tintu obezbedimo energiju koja je u potpunosti bez ugljeničnog zagađenja, sa nultom emisijom, a koja košta manje od fosilnih goriva”, naveo je Gros.

Uvođenje čiste energije u rudnik star skoro sto godina

Kompanija Heliogen koju finansiraju Bil Gejts i milijarder iz industrije biotehnologija Patrik Sun-Šiong, pokrenuta je krajem 2019. godine najavom pionirskog koraka u proizvodnji solarne energije. Po prvi put, koncentrovana solarna energija mogla bi da se koristi kao zamena za fosilna goriva koja su se koristila u industrijskim procesima. Prošle godine, magazin Tajm uvrstio je tehnologiju HelioHeat kompanije Heliogen na listu Najbolji pronalasci u 2020. godini (Best Inventions of 2020).

Heliogen se udružuje sa rudarskim gigantom Rio Tinto kako bi ova inovativna tehnologija počela da se koristi. Rio Tinto planira da iskoristi platformu kompanije Heliogen da pomogne snabdevanje energijom rudnika bora u Kaliforniji starog gotovo jedan vek. Bor je mineral koji se koristi u đubrivu, za staklo otporno na toplotu za pametne telefone i laptopove, za nizove solarnih panela i vetroturbine. Rudnik, smešten u Boronu, snabdeva skoro polovinu svetske potražnje za prerađenim borom, navodi Rio Tinto.

Kompanije su saopštile da bi primena ove tehnologije mogla da smanji emisiju ugljenika u Boronu za oko 7% - što je jednako uklanjanju više od 5.000 automobila sa ulica. Sistem kompanije Heliogen će takođe primati i skladištiti čistu energiju za napajanje noćnih operacija u rudniku. Ako početna instalacija Heliogena bude uspešna, Rio Tinto bi povećanjem upotrebe ove tehnologije mogao da smanji emisiju ugljenika rudnika do 24%.

Rio Tinto ulaže milijardu dolara na smanjenje emisije ugljenika

Kompanije su izjavile da će uskoro započeti detaljno planiranje i pribavljanje neophodnih dozvola. Cilj je da se sledeće godine pokrene platforma Heliogen i da se istraže mogućnosti uvođenja u druge rudnike kojima Rio Tinto upravlja širom sveta.

Anglo-australijska multinacionalna kompanija nada se da će joj Heliogen pomoći u ostvarenju cilja - smanjenje emisije ugljenika za polovinu do 2030. u odnosu na nivo iz 2010. godine. Prošle godine, procesna toplota koju Heliogen obezbeđuje, činila je 14% direktnih i indirektnih emisija kompanije Rio Tinto, poznatih kao emisije 1. i 2. delokruga.

„Partnerstvo sa Heliogenom ima potencijal da značajno smanji naše emisije u Boronu, zahvaljujući koriščenju ove, revolucionarne solarne tehnologije. Radujemo se istraživanju novih mogućnosti širom našeg globalnog portfolija“,izjavio je izvršni direktor kompanije Rio Tinto Jakob Stausholm.

Rio Tinto se obavezao da će uložiti oko milijardu dolara u programe smanjenja emisije štetnih gasova do 2025. godine. Partnerstvo sa kompanijom Heliogen predstavlja višemilionsku investiciju giganta Rio Tinto, rekao je Gros, iako tačan iznos još nije potvrđen.

Korišćenje veštačke inteligencije za borbu protiv klimatskih promena

Koncentrisana solarna energija nije potpuno nov pojam. Upotreba ogledala za odbijanje sunca ranije je korišćena za proizvodnju električne energije i stvaranje toplote za industriju. U Omanu se koristi za stvaranje enrgije bez ugljenika koja se koristi za bušenje nafte.

Ali Heliogen tvrdi da njihova tehnologija može ići i korak dalje uz pomoć veštačke inteligencije i ostale sofisticirane tehnologije tako što bi se na hiljade ogledala usmerilo u jednu tačku, što bi stvorilo mnogo više temperature nego što je to bilo moguće pre. Sada je neophodno da Heliogen ubedi industrijske kompanije kao što je Rio Tinto da zamene fosilna goriva solarnom energijom.

„Heliogen ima kupce iz celog sveta,“ rekao je Gros, „iz svake industrije, od metala, cementa, komunalnih usluga do proizvodnje vodonika“.