Protest u Srbiji 9. i 10. aprila - Ekološki ustanak


09. april 2021

Svesni smo trenutnih događaja u Beogradu i potpuno razumemo zabrinutost građana za životnu sredinu, jer mi, zaposleni i naše porodice i deca, dišemo isti vazduh i živimo na istoj zemlji, kao naši sugrađani, koji danas protestuju.

Želimo da istaknemo da deo te zabrinutosti proizilazi iz neposedovanja dovoljno informacija o projektu, što je razumljivo budući da je projekat u fazi izrade Studije izvodljivosti, a da su Studije o proceni uticaja na životnu sredinu te koje će dati detaljne odgovore na pitanja, koja građani postavljaju sada, u fazi izrade. Navedene studije će, naravno, biti deo javne rasprave.

Sa druge strane, želimo da istaknemo da o našem projektu postoji mnogo neistina u javnosti. Jedna od tvrdnji je da će reke Jadar, Drina pa čak i Sava biti zagađene, što je apsolutna neistina. Kompanija će samo u postrojenje za prećišćavanje otpadnih voda uložiti između 30 i 40 miliona evra, dok je ukupna investicija koju planiramo da usmerimo u zaštitu životne sredine preko 100 miliona dolara, s tim što možemo očekivati, da nakon završetka idejnih i glavnih projekata, procenimo da je potrebno i više.

Imajući u vidu veliki broj netačnih informacija koje postoje o projektu, pozivamo građane i stručnu javnost da se o našem projektu informišu preko zvaničnih kanala komunikacije kompanije, kao i kroz nastupe naših stručnjaka. Takodje, upućujemo poziv građanima i stručnoj javnosti da prisustvuju sastancima, koje redovno organizujemo, kao što su “Dani otvorenih vrata” u Brezjaku i Loznici, i sastancima sa lokalnom zajednicom, koji će se održavati jednom mesečno. Na ovim susretima naši stručnjaci odgovaraju na sva pitanja građana.

Želimo da ponovimo čvrst stav državnih organa Republike Srbije sa kojim je Rio Tinto u potpunosti saglasan, da se od projekta “Jadar” očekuje da ispuni najviše standarde u oblasti zaštite životne sredine i da poštuje regulativu Republike Srbije i Evropske Unije.

Bez obzira na podršku državnih institucija koju Projekat „Jadar“ ima, razumemo i poštujemo činjenicu da će lokalna zajednica pokretati pitanja u vezi sa projektom ove veličine i značaja. Upravo, osnovni preduslov za razvoj projekta i jeste partnerstvo sa lokalnim zajednicama. Iz tog razloga posvećeni smo međusobnoj bliskoj saradnji, kako bismo u okviru pripreme Studije o proceni uticaja na životnu sredinu, odgovorili na sva pitanja.

Dozvolite nam da pomenemo i to da kompanija Rio Tinto prepoznaje značaj zajedničkog rada kompanija, vlada i društava po pitanju klimatskih promena. Svi moramo prepoznati i prihvatiti svoju ulogu u suočavanju sa klimatskim promenama i globalnom zelenom tranzicijom.

Verujemo da litijum ima izutetno značajnu ulogu za budućnost sa niskim emisijama ugljenika. Takođe, litijum je važan resurs za niz novih tehnologija koje će omogućiti Srbiji, Evropi i svetu tranziciju ka zelenijoj i digitalnoj budućnosti.

Na kraju, želeli bismo da istaknemo da se naši Info centri nalaze u Loznici u Gimnazijskoj ulici 4 (telefoni: 015 872 992, 015 872 834), i na Brezjaku u ulici Stevana Sinđelića 9 (telefon: 015 610 223). Zbog trenutne epidemiološke situacije, dolaske u Info Centar je potrebno prethodno najaviti, kako bismo mogli da poštujemo preporučene mere.

Kao vodeća globalna kompanija u oblasti rudarstva i prerade rude, Rio Tinto je posvećen otvorenom, razumnom i mirnom razgovoru sa lokalnom zajednicom kako bismo u bezbednoj i iskrenoj atmosferi prvenstveno razumeli, a zatim i odgovorili na njihova pitanja i brige.