Rio Tinto odobrio finansiranje Studije izvodljivosti za Projekat „Jadar“


30. jul 2020

Rio Tinto je odobrio dodatno ulaganje od gotovo 200 miliona američkih dolara za dalji razvoj litijum-bor Projekta „Jadar“ u Srbiji. Ovim sredstvima će se primarno finansirati izrada Studije izvodljivosti, uključujući završetak detaljnih inženjerskih planova, otkup zemljišta i ishodovanje neophodnih dozvola do kraja 2021. godine u skladu sa rasporedom projekata.

„Portfolio projekata litijuma kompanije Rio Tinto predstavlja važan deo naše vizije da iskoristimo prilike koje se javljaju u sklopu tranzicije u budućnost sa niskim udelom ugljenika. Radujemo se što ćemo blisko sarađivati sa Vladom Republike Srbije tokom sledećih osamnaest meseci dok budemo razvijali i potvrđivali svoje razumevanje projekta do tačke kada možemo da tražimo konačnu odluku o investiranju od strane Odbora direktora Rio Tinta“, izjavio je izvršni direktor Rio Tinta za energiju i minerale Bold Batar.

Ležište Jadar ima visokokvalitetnu mineralizaciju bora i litijuma koja podržava dug životni vek operacije i spada u red onih sa najnižim operativnim troškovima za oba proizvoda. Jedinstveni mineral jadarit otkriven je 2004. godine blizu grada Loznice u zapadnoj Srbiji od strane geologa kompanije Rio Tinto.

Kompanija je završila detaljna geološka istraživanja ležišta u februaru 2020. godine. Rezultati programa bušenja se sada obrađuju u sklopu izrade naredne verzije geološkog modela. Ovo ažuriranje olakšaće deklararisanje rezervi po JORC-u u sklopu izrade Studije izvodljivosti i za podnošenje Elaborata o rezervama u skladu sa propisima Republike Srbije, kojima se reguliše oblast geoloških istraživanja i rudarstva.

Izgradnja projekta uključiće podzemni rudnik, industrijsko postrojenje za preradu mineralne sirovine i svu pripadajuću infrastrukturu. Projekat ima potencijal da obezbedi značajne količine svetske tražnje ka krajnjim industrijskim proizvodima za proizvodnju litijumskih baterija za električna vozila i skladištenje energije. Takođe, Jadar bi mogao da obezbedi borate koji se koriste u proizvodnji deterdženata, kozmetike i drugih proizvoda široke potrošnje.

Paralelno sa tim, Rio Tinto je takođe započeo rad na puštanju u pogon demo postrojenja za proizvodnju litijuma u Sjedinjenim Američkim Državama, putem koje će se ekstrakovati litijum iz rudarskog otpada rudnika Boron u Kaliforniji. Ovo postrojenje potencijalno može proizvesti 10 tona litijum-karbonata godišnje, koji se koristi za baterije za električna vozila i elektro-aparate za široku potrošnju.