Kritični mineral sakriven u pustinji

Pronašli smo održiviji način proizvodnje litijuma – na jednom sasvim neočekivanom mestu


Tragali smo za zlatom, ali ono što smo pronašli bilo je pravo iznenađenje: način dobijanja kritičnog materijala neophodnog za održivu budućnost, i to iz rudarskog otpada.

„Pre nekoliko godina, počeli smo da istraživanje kako bi mogli da neke metale izdvojimo iz našeg rudarskog otpada,” kaže Aleks, vodeći inženjer u našoj fabrici Boron u Kaliforniji, u SAD.

„Tražili smo zlato… ali smo našli nešto bolje od zlata: litijum za baterije – i mogućnost da ga proizvodimo u velikim količinama.”

Litijum otvara vrata celom novom svetu. Ovaj materijal je od ključnog značaja i služi za pokretanje stvari koje koristimo svakodnevno: puni pametne telefone, laptopove i električna vozila. I kako potražnja za ovim proizvodima raste, svetu će biti potrebno sve više litijuma.

Pronašli smo rešenje kako hemijski preraditi rudarski otpad i iz njega dobiti potpuno nov proizvod- litijum za baterije. Tražimo mogućnost izgradnje proizvodnog pogona punog obima koji bi, kada se pokrene, mogao da proizvede dovoljno litijuma za napajanje 70.000 akumulatora za električna vozila, i sve to bez potrebe za novim rudarenjem.

Kako ovaj inovativni proces obuhvata izdvajanje litijuma iz otpadnog rudnog materijala, on je održiviji u odnosu na litijum koji se trenutno može pronaći na tržištu.

Ovo je poslednja u nizu inovacija kojima proizvodimo vredne materijale iz otpad ili nusproizvoda – uključujući skandijum iz proizvodnje titanijum dioksida, anhidrit i Alekstru iz naše proizvodnje aluminijuma, i telurium iz naše fabrike bakra u Kenekotu.

Koristeći otpad za proizvodnju materijala koji su potrebni svetu, mi možemo imati važnu ulogu u rastućem tržištu obnovljivih izvora energije i dati doprinos održivijoj budućnosti.

Slavimo održivu proizvodnju litijuma! Upoznajte tim koji je zaslužan za ovo inovativno otkriće.
Slavimo održivu proizvodnju litijuma! Upoznajte tim koji je zaslužan za ovo inovativno otkriće.

„Rudarimo već skoro 100 godina,” kaže Aleks.

„Videli smo kako kolica postaju tegljači, a krampovi postaju mašine za iskopavanje. A sa rastom tržišta zelene i održive energije, nadamo se da ćemo se ponovo prilagoditi trđištu proizvodnjom litijum-karbonata za baterije iz našeg otpada.”

Kada pomešate znatiželju, naporni rad i malo sreće, bićete iznenađeni onim do čega možete doći. Jedva čekamo da vidimo šta će naš tim u Boronu smisliti u narednih sto godina.