Privatnost na mreži i kolačići


Ova Politika privatnosti i kolačića opisuje kako Rio Sava Exploration, Bulevar Milutina Milankovića 1, 11070 Beograd (Rio Sava), obrađuje podatke o ličnosti i druge podatke koji se prikupljaju ili dobijaju putem ovog veb-sajta.

Rio Sava upravlja podacima o ličnosti koji se prikupljaju ili dobijaju putem ovog veb-sajta.

Izjava o privatnosti na mreži

Kako obrađujemo podatke o ličnosti koji su prikupljeni ili dobijeni putem ovog veb-sajta

Sa izuzetkom upotrebe kolačića (dole objašnjeno), Rio Sava načelno ne nastoji da prikuplja podatke o ličnosti putem ovog veb-sajta.

Međutim, ukoliko odlučite da pružite podatke o ličnosti kompaniji Rio Sava putem ovog veb-sajta (npr. slanjem imejla), mi ćemo obraditi te podatke o ličnosti da bismo odgovorili na vaš upit, a ako je potrebno i da bismo upravljali našim poslovnim odnosom sa vama ili vašom kompanijom. Nećemo obrađivati te podatke o ličnosti u druge svrhe, osim ukoliko je to potrebno radi ispunjenja naših zakonskih obaveza ili na drugi način u skladu sa zakonskim ovlašćenjima i obaveštenjem koje smo Vam uputili.

Pravni osnovi za obradu podataka o ličnosti su sledeći:

 • legitimni interes Rio Save da sprovodi svoje poslovne aktivnosti (kada obrađujemo podatke dobijene putem vaših mejlova); i
 • Vaš pristanak (kada obrađujemo podatke putem kolačića)

Ne zadržavamo podatke o ličnosti duže nego što je potrebno da se ostvari svrha obrade (npr. da odgovorimo na vaš mejl).

Možemo da delimo podatke o ličnosti koje obrađujemo sa našim pružaocima usluga (kao što su kompanije koje nam pružaju IT usluge) u meri u kojoj je deljenje podataka potrebno radi pružanja usluga.

Možemo da prenosimo vaše podatke o ličnosti u države van Srbije samo ako:

 • je država u koju se podaci prenose članica Konvencije Saveta Evrope o zaštiti lica u odnosu na automatsku obradu ličnih podataka, ili je Evropska komisija donela za tu državu odluku o primerenom nivou zaštite podataka; ili
 • koristimo Standardne ugovorne klauzule Evropske komisije ili Standardne ugovorne klauzule donete od strane Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Republike Srbije, koje ustanovljavaju minimalne uslove koji se moraju ispuniti kako bi podaci o ličnosti bili na primeren način zaštićeni.

Lica na koja se podaci odnose imaju pravo da:

 • traže pristup podacima o ličnosti koje Rio Sava o njima ima;
 • traže ispravku netačnih, nepotpunih ili neažurnih podataka o ličnosti;
 • traže brisanje svojih podataka o ličnosti;
 • dobiju informacije o tome kako se njihovi podaci o ličnosti obrađuju i pravo na prenosivost podataka;
 • izjave prigovor na obradu svojih podataka o ličnosti;
 • traže ograničenje obrade svojih podataka o ličnosti pod uslovima propisanim zakonom;
 • povuku pristanak za obradu koji su prethodno dala u vezi sa Rio Savinom obradom njihovih podataka o ličnosti. Povlačenje pristanka ne utiče na zakonitost obrade zasnovane na pristanku pre povlačenja; i
 • podnesu pritužbu organu za zaštitu podataka o ličnosti (Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti).

Izjava o privatnosti u vezi sa kolačićima

Informacije o našem korišćenju kolačića

Uz vašu saglasnost, naš veb-sajt koristi kolačiće kako bi Vas razlikovao od drugih korisnika našeg veb-sajta. Ovo nam pomaže da Vam pružimo dobro iskustvo dok pregledate naš veb-sajt, a takođe nam omogućava da poboljšamo naš veb-sajt. Kolačić je mala datoteka slova i brojeva koju skladištimo u vašem pretraživaču ili na disku vašeg računara, ukoliko ste saglasni. Kolačići sadrže informacije koje se prenose na disk vašeg računara.

Mi koristimo sledeće kolačiće:

Kolačići za funkcionisanje veb-sajta / analitički kolačići

Omogućuju nam da prepoznamo i utvrdimo broj posetilaca i da vidimo kako se posetioci kreću po našem veb-sajtu dok ga koriste. Ovo nam pomaže da poboljšamo način na koji naš veb-sajt funkcioniše, na primer, osiguravajući da korisnici lako pronalaze ono što traže. Možete blokirati kolačiće aktiviranjem podešavanja u vašem pretraživaču koja Vam omogućava da odbijete postavljanje svih ili nekih kolačića. Međutim, ako koristite podešavanja pretraživača da blokirate sve kolačiće (uključujući bitne kolačiće), možda nećete moći da pristupite celom ili delovima našeg veb-sajta. Više informacija o pojedinim kolačićima koje koristimo i u koje ih svrhe koristimo možete pronaći u tabelama ispod:

Analitički kolačići

Svi podaci koje ovi kolačići prikupe su statistički, stoga i anonimni. Putem ovih kolačića brojimo posete i izvore, pa nam oni omogućavaju da merimo i poboljšamo rad veb-stranica. Ovi nam kolačići govore, na primer koje su stranice najviše, a koje najmanje posećene te kako se odvija saobraćaj na veb-stranicama.

Pružalac usluge ovih kolačića (Google Analytics kolačića) je Google, Inc. Informacije koje ovi kolačići generišu po načinu korišćenja veb-stranica, među kojima je i IP adresa s koje pristupate stranicama, prenose se na server kompanije Google u Sjedinjenim Američkim Državama i tamo se čuvaju. Te informacije se koriste u svrhu analize načina korišćenja veb-stranica i izrade izveštaja namenjenih administratorima stranica o aktivnostima na istim, bez povezivanja IP adrese s drugim podacima u vlasništvu kompanije Google. Napominjemo da Google može preneti te podatke trećim stranama, ma osnovu zakonske obaveze ili ako treće strane obrađuju podatke u ime kompanije Google.

Više o Google Analytics se može pronaći na ovom linku.

Alati koje koristimo na veb-sajtu

 • Google Analytics
 • Infogram

Bezbednost na mreži i prenos podataka o ličnosti putem ovog veb-sajta

Ovaj veb-sajt oslanja se na niz bezbednosnih mera za zaštitu podataka koji se razmenjuju putem ovog site-a, uključujući zaštitne zidove, sisteme za otkrivanje upada i alate za skeniranje virusa. Namenjene su zaštiti informacija koje Vi pružate nama, a mi vama, od pristupa neovlašćenih osoba ili virusa. Međutim, imajte na umu da postoje podrazumevajući rizici u prenošenju informacija putem interneta i drugih mrežnih ili elektronskih sistema prenosa i da ne možemo garantovati sigurnost informacija koje se prenose na ovaj način.

Ovaj veb-sajt može sadržati veze do veb-sajtova trećih lica (tj. onih koje ne obezbeđuje Rio Sava). Pre nego što date podatke o ličnosti veb-sajtovima trećih lica, preporučujemo Vam da proučite politiku privatnosti na tim veb-sajtovima. Rio Sava nije odgovoran za praksu privatnosti na veb-sajtovima trećih lica. Molimo Vas imajte na umu da takva treća lica takođe mogu koristiti kolačiće, nad kojima nemamo kontrolu, pa Vam preporučujemo da proverite i njihovu politiku kolačića.

Rio Sava ne donosi automatizovane odluke, niti vrši profilisanje pojedinačnih podataka o ličnosti.

Ukoliko imate dalja pitanja u vezi sa obradom vaših podataka, možete nas kontaktirati na [email protected].