Privatnost na mreži i kolačići


Ova Politika privatnosti i kolačića opisuje kako Rio Sava Exploration, Bulevar Milutina Milankovića 1, 11070 Beograd, matični broj 17316095 („Rio Sava“ ili „Rukovalac“), obrađuje podatke o ličnosti i eventualno druge podatke koji se prikupljaju ili dobijaju putem ovog veb-sajta, odnosno putem kontakt podataka koji su navedeni na ovom veb-sajtu.

Izjava o privatnosti na mreži

Kako obrađujemo podatke o ličnosti koji su prikupljeni ili dobijeni putem ovog veb-sajta

Ukoliko odlučite da pružite podatke o ličnosti kompaniji Rio Sava putem ovog veb-sajta ili kontakt podataka koji su navedeni na ovom veb-sajtu (npr. slanjem imejla ili popunjavanjem forme za komentare), mi ćemo obraditi te podatke o ličnosti da bismo odgovorili na vaš upit, a ako je potrebno i da bismo upravljali našim poslovnim odnosom sa vama ili vašom kompanijom, odnosno preuzeti dalje aktivnosti u skladu sa dostavljenim podacima. Nećemo obrađivati te podatke o ličnosti u druge svrhe, osim ukoliko je to potrebno radi ispunjenja naših zakonskih obaveza ili na drugi način u skladu sa zakonskim ovlašćenjima i obaveštenjem koje smo Vam uputili.

Pravni osnovi za obradu podataka o ličnosti su sledeći:

 • legitimni interes Rio Save da sprovodi svoje poslovne aktivnosti (ovo može biti slučaj kada dobijamo podatke putem vaših mejlova); i
 • Vaš pristanak (kada obrađujemo podatke putem kolačića, podatke dobijene putem telefonskog razgovora ili popunjavanjem forme za komentare)

Ne zadržavamo podatke o ličnosti duže nego što je potrebno da se ostvari svrha obrade (npr. da odgovorimo na vaš mejl i/ili postupimo po vašem mejlu ili dostavljenim komentarima).

Možemo da delimo podatke o ličnosti koje obrađujemo sa našim pružaocima usluga (kao što su kompanije koje nam pružaju IT usluge) u meri u kojoj je deljenje podataka potrebno radi pružanja usluga. U tom slučaju zaključujemo ugovor o obradi podataka o ličnosti sa ovim pružaocem usluga.

Možemo da prenosimo vaše podatke o ličnosti u države van Srbije samo ako:

 • je država u koju se podaci prenose članica Konvencije Saveta Evrope o zaštiti lica u odnosu na automatsku obradu ličnih podataka, ili je Evropska komisija donela za tu državu odluku o primerenom nivou zaštite podataka; ili
 • koristimo Standardne ugovorne klauzule Evropske komisije ili Standardne ugovorne klauzule donete od strane Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Republike Srbije, koje ustanovljavaju minimalne uslove koji se moraju ispuniti kako bi podaci o ličnosti bili na primeren način zaštićeni.

Lica na koja se podaci odnose imaju pravo da:

 • traže pristup podacima o ličnosti koje Rio Sava o njima ima;
 • traže ispravku netačnih, nepotpunih ili neažurnih podataka o ličnosti;
 • traže brisanje svojih podataka o ličnosti;
 • dobiju informacije o tome kako se njihovi podaci o ličnosti obrađuju i pravo na prenosivost podataka;
 • izjave prigovor na obradu svojih podataka o ličnosti;
 • traže ograničenje obrade svojih podataka o ličnosti pod uslovima propisanim zakonom;
 • povuku pristanak za obradu koji su prethodno dala u vezi sa obradom njihovih podataka o ličnosti od strane Rio Save. Povlačenje pristanka ne utiče na zakonitost obrade zasnovane na pristanku pre povlačenja; i
 • podnesu pritužbu organu za zaštitu podataka o ličnosti (Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti).

Izjava o privatnosti u vezi sa kolačićima

Informacije o našem korišćenju kolačića

Uz vašu saglasnost, naš veb-sajt koristi kolačiće kako bi Vas razlikovao od drugih korisnika našeg veb-sajta. Ovo nam pomaže da Vam pružimo dobro iskustvo dok pregledate naš veb-sajt, a takođe nam omogućava da poboljšamo naš veb-sajt. Kolačić je mala datoteka slova i brojeva koju skladištimo u vašem pretraživaču ili na disku vašeg računara, ukoliko ste saglasni. Kolačići sadrže informacije koje se prenose na disk vašeg računara.

Mi koristimo sledeće kolačiće:

Kolačići za funkcionisanje veb-sajta / analitički kolačići

Omogućuju nam da prepoznamo i utvrdimo broj posetilaca i da vidimo kako se posetioci kreću po našem veb-sajtu dok ga koriste. Ovo nam pomaže da poboljšamo način na koji naš veb-sajt funkcioniše, na primer, osiguravajući da korisnici lako pronalaze ono što traže. Možete blokirati kolačiće aktiviranjem podešavanja u vašem pretraživaču koja Vam omogućava da odbijete postavljanje svih ili nekih kolačića. Međutim, ako koristite podešavanja pretraživača da blokirate sve kolačiće (uključujući bitne kolačiće), možda nećete moći da pristupite celom ili delovima našeg veb-sajta. Više informacija o pojedinim kolačićima koje koristimo i u koje ih svrhe koristimo možete pronaći u tabelama ispod:

Analitički kolačići

Svi podaci koje ovi kolačići prikupe su statistički, stoga i anonimni. Putem ovih kolačića brojimo posete i izvore, pa nam oni omogućavaju da merimo i poboljšamo rad veb-stranica. Ovi nam kolačići govore, na primer koje su stranice najviše, a koje najmanje posećene te kako se odvija saobraćaj na veb-stranicama.

Pružalac usluge ovih kolačića (Google Analytics kolačića) je Google, Inc. Informacije koje ovi kolačići generišu po načinu korišćenja veb-stranica, među kojima je i IP adresa s koje pristupate stranicama, prenose se na server kompanije Google u Sjedinjenim Američkim Državama i tamo se čuvaju. Te informacije se koriste u svrhu analize načina korišćenja veb-stranica i izrade izveštaja namenjenih administratorima stranica o aktivnostima na istim, bez povezivanja IP adrese s drugim podacima u vlasništvu kompanije Google. Napominjemo da Google može preneti te podatke trećim stranama, ma osnovu zakonske obaveze ili ako treće strane obrađuju podatke u ime kompanije Google.

Više o Google Analytics se može pronaći na ovom linku.

Alati koje koristimo na veb-sajtu

 • Google Analytics

  Na našim veb-stranicama koristimo Google Analytics, uslugu veb analize firme Google Inc. ("Google"). Google Analytics koristi takozvane "kolačiće", tekstualne datoteke koje su sačuvane na vašem uređaju i koje omogućuju analizu vaše upotrebe veb-stranice. Podaci prikupljeni kolačićima o vašoj upotrebi veb-stranice obično se prenose na Google server u SAD-u i tamo se čuvaju. Aktiviranjem anonimnosti IP adrese, Google će unapred vašu IP adresu skratiti u državama članicama Europske unije ili u drugim državama ugovorima Sporazuma o Europskom privrednom prostoru.

  U naše ime Google će koristiti ove podatke za procenu vaše upotrebe veb-stranice, za sastavljanje izveštaja o aktivnostima na veb-sajtu i za pružanje drugih usluga u vezi s aktivnostima na veb-sajtu i korištenju Interneta. IP adresa koju je vaš pretraživač poslao kao deo Google Analytics-a neće se pojaviti sa ostalim Googleovim podacima.

  Možete sprečiti čuvanje kolačića postavljanjem podešavanja vašeg veb pretraživača. Međutim, želeli bismo naglasiti da u tom slučaju možda nećete moći koristiti sve funkcije na našoj veb-stranici u punoj meri. Takođe možete sprečiti Google da prikuplja podatke naapravljene kolačićem i odnose se na vašu upotrebu veb-stranice (uključujući vašu IP adresu) i da Google obrađuje ove podatke pomoću dodatka za pretraživač koji je dostupan na sledećem linku. Preuzmite i instalirajte dodatak za veb pretraživač na linku: tools.google.com/dlpage/gaoptout.

  Naše veb-stranice koriste analitičke funkcije za remarketing, Google Signals, izveštaje o pojavljivanjima na Google reklamnoj mreži, integraciju DoubleClick Campaign Manager i Google Analytics izveštaja o korišćenju prema demografskim karakteristikama i interesima.

  Kako bismo mogli da dobijemo informacije o korišćenju veb-stranice na različitim uređajima, koristimo korisnički ID pod pseudonimom pomoću tehnologije kolačića koja ne sadrži nikakve privatne podatke i ne prenosi ih kompaniji Google. Prikupljanje i čuvanje podataka se može otkazati u bilo kom trenutku za buduća korišćenja uz pomoć Google dodatka za pretaraživač: tools.google.com/dlpage/gaoptout. Otkazivanje prikupljanja i čuvanja podataka potrebno je uraditi na svim uređajima koje upotrebljavate, na primer u drugom pretraživaču ili na mobilnom uređaju. Dodatne informacije o Universal Analytics možete pronaći ovde: support.google.com/analytics/answer/2838718.

  Google Analytics takođe koristimo u statističke svrhe za analizu podataka DoubleClick i AdWords kolačića. Analizu možete deaktivirati putem sledećeg linka: adssettings.google.com.

 • Infogram

  Platforma za infografike. Više informacija o privatnosti pročitajte na sledećem linku: infogram.com/privacy.

Bezbednost na mreži i prenos podataka o ličnosti putem ovog veb-sajta

Ovaj veb-sajt oslanja se na niz bezbednosnih mera za zaštitu podataka koji se razmenjuju putem ovog veb-sajta, uključujući zaštitne zidove, sisteme za otkrivanje upada i alate za skeniranje virusa. Namenjene su zaštiti informacija koje Vi pružate nama, a mi vama, od pristupa neovlašćenih osoba ili virusa. Međutim, imajte na umu da postoje podrazumevajući rizici u prenošenju informacija putem interneta i drugih mrežnih ili elektronskih sistema prenosa i da ne možemo garantovati sigurnost informacija koje se prenose na ovaj način.

Ovaj veb-sajt može sadržati veze do veb-sajtova trećih lica (tj. onih koje ne obezbeđuje Rio Sava). Pre nego što date podatke o ličnosti veb-sajtovima trećih lica, preporučujemo Vam da proučite politiku privatnosti na tim veb-sajtovima. Rio Sava nije odgovoran za praksu privatnosti na veb-sajtovima trećih lica. Molimo Vas imajte na umu da takva treća lica takođe mogu koristiti kolačiće, nad kojima nemamo kontrolu, pa Vam preporučujemo da proverite i njihovu politiku kolačića.

Rio Sava ne donosi automatizovane odluke, niti vrši profilisanje pojedinačnih podataka o ličnosti.

Ukoliko imate dalja pitanja ili zahteve u vezi sa obradom vaših podataka, možete nas kontaktirati na [email protected].

U slučaju da ste dostavili Vaše podatke o ličnosti u okviru dostavljanja komentara na nacrte studija o proceni uticaja na životnu sredinu, eventualne zahteve za opoziv Vašeg pristanak na obradu ovih podataka možete poslati na sledeću adresu: [email protected].