Lovačko udruženje „Gučevo“


Uspostavili smo saradnju sa Udruženjem lovaca „Gučevo“ za finansiranje dela građevinskih radova na izgradnji fazanerije u naredne tri godine. Cilj ove saradnje je da se Lovačkom udruženju omogući redovan i održiv ciklus obnavljanja fazana i jarebica u lovnom području, kako bi se što više očuvalo njihovo prirodno stanište i kontinuirano poboljšala održivost lokalnog biodiverziteta na tom području. Ostali partneri koji su podržali projekat su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede,grad Loznica, kao i samo Lovačko udruženje.

Ovaj projekat donosi mnogobrojne dobrobiti po lokalnu zajednicu i životnu sredinu. Kada govorimo o lokalnoj zajednici, važan segment je to što će se omogućiti nastavak lovne tradicije i očuvanje važnih aktivnosti kulturnog nasleđa u ovom delu zemlje. Dodatno, može dovesti do poboljšanja i promocije lovnog turizma u regionu, privlačenjem lovaca iz inostranstva i iz drugih delova Srbije. Kada govorimo o životnoh sredini, uspostavljena saradnja će stvoriti bolje uslove za kvalitetnije održavanje lovišta i bolju kontrolu poštovanja pravila lova.

Lovačko udruženje „Gučevo“ iz Loznice je udruženje građana koje postoji više od 120 godina i gazduje lovištem „Jadar“ na površini od 45.417 ha na području opštine Loznica. Udruženje broji oko 800 članova i osnovano je sa ciljem upravljanja i unapređenja područja lovišta sa osnovnim aktivnostima: briga o divljači, zaštita i unapređenje njihovog staništa, održavanje lovišta i poboljšanje uslova lova. Udruženje igra važnu ulogu u zaštiti zdravlja ljudi i životinja, i to aktivnim učešćem u sprečavanju i smanjenju mogućnosti širenja besnila, kao i u praćenju oralne vakcinacije lisica u regionu Jadra.