Najava terenskih aktivnosti Arheološkog instituta iz Beograda na parcelama u vlasništvu Rio Save

25. septembar 2024

U skladu sa aktom o uslovima za preduzimanje mera tehničke zaštite izdatih od strane Zavoda za zaštitu spomenika „Valjevo“ koji predviđaju mere zaštite arheoloških lokaliteta koja se nalaze u okviru planiranog centralnog područja projekta, na osnovu zakonskih obaveza i u nameri da doprinese očuvanju kulturnog nasleđa Republike Srbije, kompanija Rio Sava Exploration potpisala je sporazum sa Arheološkim institutom iz Beograda, koji ima sve potrebne dozvole od nadležnih institucija za arheološka ispitivanja na lokalitetu Paulje.

Cilj istraživanja jeste dalja identifikacija i arheološko mapiranje na području koje se smatra širim prostorom arheološkog lokaliteta Paulje, kao i ispitivanje i analiza artefakata koji su pronađeni tokom prethodnih iskopavanja s ciljem prezentacije i javnog izlaganja pronađenih artefakata.

Aktivnosti Arheološkog instituta iz Beograda će se odvijati u trajanju od 60 dana, od čega će prvih 30 dana biti realizovano na terenu od strane tima stručnjaka ovog instituta i uključuje aktivnosti kao što su mapiranje područja snimanjem iz drona, iskopavanja i fizička ispitivanja artefakata koji su pronađeni tokom prethodnih terenskih aktivnosti, dok će preostalih 30 dana biti rezervisano za aktivnosti u kabinetu i analizu mapiranih rezultata.

Ove aktivnosti nisu ni na koji način povezane sa nastavkom aktivnosti na realizaciji Projekta „Jadar“ i predstavljaju deo zakonskih obaveza kompanije koja je vlasnik katastarskih parcela na kojima postoje registrovani arheološki artefakti u vidu pokretnih nalaza i objekata.