Saopštenje o izvršenoj fitosanitarnoj inspekciji

24. jul 2024

Kompanija Rio Sava je u sklopu Programa podrške lokalnoj zajednici je bivšim vlasnicima otkupljenog zemljišta u zakup bez nadoknade dala deo parcela koje se nalaze u vlasništvu kompanije. Ta odluka doneta je kako bi se lokalnoj zajednici omogućilo korišćenje tih parcela u svrhu poljoprivredne proizvodnje.

Budući da su nadležne institucije Republike Srbije ustavovile da četiri zakupca nisu obavljala poljoprivrednu delatnost u skladu sa zakonima Republike Srbije, kompanija Rio Sava je odlučila da sa tim licima jednostrano raskine ugovore o zakupu.

U postpuku inspekcijskog nadzora nije utvrđena odgovornost kompanije kao vlasnika zemljišta, s obzirom da odgovornost za vršenje poljoprivredne aktivnosti leži na strani zakupaca koji su bili korisnici zemljišta.

Kompanija će nastaviti da podržava lokalnu zajednicu, ali neće tolerisati bilo kakva odstupanja od propisa Republike Srbije. Nakon što usevi na pomenutim parcelama budu uklonjeni, o tome ćemo obavestiti nadležne inspekcijske službe. Kao i do sada, kompanija će uvek blagovremeno reagovati na bilo kakve upite inspekcijskih organa.