Reagovanje kompanije Rio Tinto na kampanju zastrašivanja koju podržava TV N1


22. maj 2024

Najoštrije osuđujemo pozive na nasilje i ratnohuškačku retoriku koja je danas 22.05.2024. god izneta u emisiji Novi Dan, televizije N1. Ovakvi medijski nastupi predstavljaju nastavak agresivne kampanje pretnji, zastrašivanja i napada na kompaniju Rio Tinto i Projekat „Jadar”.

Rio Tinto poštuje pravo građana Srbije na miran protest u skladu sa propisima Srbije. Poštujemo i pravo građana Srbije da izraze svoje mišljenje i zabrinutost u vezi Projekat „Jadar“. Skrećemo pažnju, međutim, da se unazad nekoliko godina vodi kampanja dezinformacija i zastrašivanja protiv Projekta „Jadar“. Smatramo da je naša obaveza da sa građanima Srbije podelimo proverene, tačne i naučno dokazane činjenice, kako bi građani raspolagali sa svim relevantnim informacijama o projektu.

Današanje izjave, iznete u toku emisije Novi Dan, pokazuju da protivnici Projekta ne žele dijalog zasnovan na činjenicama. Ovakav narativ predstavlja nastavak širenja panike plasiranjem netačnih i neosnovanih optužbi na račun kompanije.

Rio Tinto osuđuje svaki vid nasilničkog ponašanja i komunikacije, pretnje ili fizičko nasilje usmerene prema kompaniji i njenim zaposlenima kao i građanima Srbije. Koristićemo sve raspoloživa pravna sredstva kako bismo zaštitili bezbednost i zdravlje naših ljudi i reputaciju kompanije.

Na raspolaganju smo da otvoreno razgovaramo sa svim zainteresovanim stranama u Srbiji kako bi u potpunosti razumele Projekat, mere zaštite životne sredine i koristi koje bi mogao doneti. Ovaj dijalog je moguć samo sa onima koji zaista žele da vode razgovor zasnovan na činjenicama. Debata o projektu je u interesu svih.