Odgovor kompanije Rio Tinto na netačne informacije o Projektu „Jadar“ iznete na portalu N1


14. maj 2024

Portal N1 je u tekstu „Bojana Novaković o Rio Tintu: Lobiraju i u EK, nastavili su punom parom, na zlokoban način“, objavljenom 13. maja, 2024. izneo brojne neistine, insinuacije i ozbiljne optužbe bez ikakvih dokaza. Kompanija Rio Tinto traži da se objave činjenice kako bi se demantovali sporni navodi u skladu sa zakonom.

Neutemeljene tvrdnje, pogrešna tumačenja i tendenciozne netačne informacije o finansijskom poslovanju kompanije Rio Tinto u Srbiji deo su tekuće negativne kampanje protiv Projekta „Jadar“ i predstavljaju lažne i obmanjujuće informacije.

Rio Tinto je međunarodna kompanija koja posluje na tri svetske berze i svi naši finansijski izveštaji su javno dostupni i predmet su redovnih revizija renomiranih međunarodnih revizorskih kuća.

Oštro odbacujemo sve tendenciozne navode i optužbe da podaci iz naših izveštaja predstavljaju bilo šta osim redovnog finansijskog izveštaja o uobičajenom svakodnevnom poslovanju kompanije. Ovakve optužbe shvatamo veoma ozbiljno i koristićemo sva raspoloživa pravna sredstva kako bismo zaštitili reputaciju kompanije.

Navod „od ukidanja projekta, Rio Tinto je potrošio 250 miliona evra“ kao i navod da su „od tih nekoliko stotina miliona evra, 92 potrošena na studiju izvodljivosti“ je proizvoljno, tendenciozno i pogrešno tumačenje finansijskih izveštaja kompanije. Vodeći međunarodni i domaći eksperti angažovani su za izradu studija za potrebe projekta, samim tim i studije izvodljivosti. Ovo je uobičajena praksa u velikim infrastrukturnim projektima. Način na koji se u tekstu N1 interpretira finansijsko poslovanje jedne kompanije je netačno i neodgovorno.

Kao što smo izjavljivali u više navrata, uključujući i izjave koje je prenosila medijska kuća N1 izrada studija, nakon što je odlukom Vlade Srbije Projekat „Jadar“ zaustavljen, predstavljaju deo prethodno preuzetih internih obaveza u vezi sa završetkom studija. Ove aktivnosti u skladu su sa zakonima Republike Srbije.

Navod da je „Rio Sava dobila novac i od Evropske komisije“ je netačan i neistinit. Projekat „Jadar“ u potpunosti finansira kompanija „Rio Tinto”. Nikakva sredstva za realizaciju projekta „Jadar” nisu obezbeđena od strane EU ili „Vector“ projekta.

Vector“ projekat je naučna inicijativa koja je pokrenuta u cilju ostvarivanja planova EU za dekarbonizaciju i smanjenje gasova staklene bašte za najmanje 55% do 2030. godine i fokusirana je prvenstveno na kritične sirovine koje, kao što je opštepoznato, imaju ključnu ulogu u zelenoj energetskoj tranziciji. Projekat kofinansira EU kroz program istraživanja i inovacija „Horizon Europe“ i Velika Britanija kroz „UK Research and Innovation“ program.