Reakcija Rio Tinta na napad lokalnih aktivista na partnere tokom posete terenu


15. april 2024

Najoštrije osuđujemo današnji bezobzirni napad aktivista udruženja „Ne damo Jadar“ na tim naših partnera tokom njihovog redovnog obilaska zemljišta u vlasništvu „Rio Tinta“ u dolini Jadra. Ovaj incident predstavlja nastavak agresivne kampanje pretnji, zastrašivanja i napada na zaposlene u kompaniji Rio Sava i naše partnere, koja je zasnovana na dezinformacijama i lažnim navodima.

Rio Tinto poštuje pravo građana Srbije na miran protest u skladu sa propisima Srbije. Međutim, današnji napad koji se dogodio na javnom putu i ničim nije izazvan, direktno je ugrozio bezbednost i zdravlje naših partnera.

U incidentu u kojem su četiri traktora opkolila vozilo naše partnerske kompanije, jedan član tima je zadobio povrede od udarca poljoprivrednom opremom koja je deo traktora, a drugom članu tima su nasilno oduzeti dokumenti.

U toku je proces podnošenja zvanične prijave incidenta policiji.

Rio Tinto osuđuje svaku pretnju ili fizičko nasilje prema našim zaposlenima i partnerima. Koristićemo sve raspoloživa pravna sredstva kako bismo zaštitili bezbednost i zdravlje naših ljudi.