Odgovor kompanije Rio Tinto na obmanjujući članak i netačne informacije o studijama životne sredine Projekta „Jadar“


14. mart 2024

Nedeljnik NIN je 14. marta objavio članak „Kopanje litijuma bi devastiralo živi svet u Jadru“. U članku se citiraju delovi nalaza objavljenih u publikaciji Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) iz 2021. godine i zaključuje se da bi „otvaranje rudnika jadarita i postrojenja za njegovu preradu izazvalo ogromne nepovratne posledice po živi svet u Jadru“.

Ovaj članak pogrešno predstavlja činjenice i zaključke iz osnovnih Studija procene uticaja na životnu sredinu. Te činjenice su namerno izvučene iz konteksta celokupne Studije procene uticaja i pogrešno predstavljene kao konačni zaključci naučnika o Projektu „Jadar“.

Razumemo zabrinutost građana Srbije kada je u pitanju uticaj Projekta „Jadar“ na životnu sredinu: na vazduh, vodu, zemljište i biodiverzitet, kao i uticaj projekta na poljoprivredu i zainteresovanost za rešavanje pitanja otpada.

Studiju procene uticaja na životnu sredinu za Projekat „Jadar“ pripremalo je više od 40 nezavisnih domaćih i međunarodnih naučnika i eksperata. Ove studije analiziraju zatečeno stanje životne sredine, predviđaju potencijalne štetne posledice projekta i predlažu mere za njihovo ublažavanje. U pitanju je standardna, zakonom propisana procedura za svaki rudarski i industrijski projekat.

Članak u nedeljniku NIN ignoriše i ne navodi mere zaštite, ublažavanja ili prevencije koje su navedene u Studiji i umesto toga fokusira se na najgore moguće scenarije koji nisu tipični za uobičajene, tekuće poslovanje. Na primer, flora i fauna ne bi bile iskorenjene kako se u članku tvrdi.

Studije biodiverziteta sprovedene u periodu od šest godina pokazuju da nijedna vrsta ili stanište neće nestati u Srbiji zbog razvoja Projekta „Jadar“, bilo u fazi izgradnje ili u fazi rada rudnika i postrojenja za preradu.

Takođe, važno je pojasniti da nijedna endemska ili retka vrsta nije registrovana u predloženom projektnom području. U članku NIN nedeljnika, veliki dubačac se netačno navodi kao retka vrsta, što je neispravan podatak jer je veliki dubačac u zapadnoj Srbiji pronađen na lokalitetima van planiranog odlagališta projekta. Ovu tvrdnju iz članka dodatno negira činjenica da je ova vrsta rasprostranjena širom Evrope.

Neutemeljene tvrdnje da ne postoji ekološki prihvatljiv i bezbedan način rudarenja i eksploatacije litijuma deo su tekuće kampanje protiv Projekta „Jadar“ i predstavljaju lažne ili obmanjujuće informacije.

Rio Tinto poziva sve zainteresovane strane da aktivno učestvuju u javnom dijalogu zasnovanom na činjenicama o svim aspektima Projekta „Jadar“, na osnovu proverenih, dokumentovanih i naučno zasnovanih podataka, kako bi se izbeglo dalje obmanjivanje javnosti.