Rio Tinto i Posco potpisali Memorandum o razumevanju

12. jul 2021

Rio Tinto i POSCO, najveći proizvođač čelika u Južnoj Koreji i jedan od vodećih proizvođača čelika na svetu, potpisali su Memorandum o razumevanju (MoR) u cilju istraživanja, razvoja i primene tehnologije za prelazak na lanac vrednosti čelika sa niskim emisijama ugljenika.

Cilj partnerstva je da se istraži niz tehnologija za dekarbonizaciju širom lanca vrednosti čelika, od eksploatacije rude gvožđa do proizvodnje čelika, uključujući integraciju tehnologije za obradu rude gvožđa kompanije Rio Tinto i tehnologiju proizvodnje čelika kompanije POSCO.

Uspostavljeno partnerstvo ističe posvećenost kompanije Rio Tinto saradnji sa klijentima u istraživanju mogućnosti dekarbonizacije čelika i ulaganja u tehnologije koje mogu doprineti smanjenju koeficijenta emisija ugljenika za najmanje 30% do 2030. godine, kao i istraživanju načina za karbonski neutralnu proizvodnju čelika do 2050. godine. Obe kompanije dele ambiciju da zajedničkim radom postignu nultu neto emisiju ugljenika do 2050. godine.

Kao jedna od vodećih kompanija u Južnoj Koreji, strategija kompanije POSCO za smanjenje emisije će igrati važnu ulogu u postizanju nedavno predstavljene ambicije te zemlje, da postigne ugljeničnu neutralnost do 2050. godine. Ovo je inspirisalo i druge južnokorejske kompanije da ubrzaju svoje aktivnosti ka ostavrivanju dekarbonizacije.

Komercijalni direktor kompanije Rio Tinto, Alf Barios je rekao: „Naše partnerstvo sa kompanijom POSCO, cenjenim i dugogodišnjim klijentom, demonstrira uzajamnu posvećenost zajedničkom radu na identifikovanju načina za redukovanje emisija širom celog procesa proizvodnje čelika. Ovaj sporazum nadopunjuje partnerstva kompanije Rio Tinto sa drugim klijentima dok se industrija fokusira na razvijanje tehnologija za prelazak na ekonomiju niskih emisija ugljenika“.

Rukovodilac poslovne jedinice za prozvodnju čelika kompanije POSCO Hag-Dong Kim je izjavio: „Borba protiv klimatskih promena je ključna u postizanju održivog razvoja za bolju budućnost. Na putu ka ostvarenju ugljenične neutralnosti, sa kompanijom Rio Tinto možemo odigrati ključnu ulogu u pronalaženju načina za izgradnju industrije čelika sa niskim emisijama ugljenika“.

O kompaniji Rio Tinto

Rio Tinto proizvodi ključne materijale za ljudski napredak. Mi prihvatamo realnost klimatskih promena, i duže od dve decenije radimo na smanjenju emisija ugljen-dioksida i ostalih gasova baziranih na ugljeniku..

Pored uspostavljanja fonda od milijardu dolara za ulaganje u projekte za borbu protiv klimatksih promena, postavili smo ambiciozne ciljeve kako bismo smanjili naš koeficijent emisije ugljenika za dodatnih 30%, i naše sveukupne emisije za dodatnih 15% do 2030. godine. Ove aktivnosti će nas približiti ostvarenju našeg dugoročnog cilja, da postignemo ugljeničnu neutralnost do 2050. Godine (što uključuje i emisije transporta naših proizvoda).

Nove ciljeve 3. opsega smo definisali tokom 2021. godine, što uključuje partnersku saradnju sa klijentima na mogućnostima dekarbonizacije čelika, kroz ulaganje u tehnologije koje mogu doprineti smanjenju koeficijenta emisije ugljenika proizvodnje čelika za najmanje 30% do 2030. i ulaganje u revolucionarne tehnologije sa potencijalom da se pruže (i) načini za karbonski neutralnu proizvodnju čelika do 2050. godine; i/ili (ii) karbonski neutralan aluminijum.

Kao deo naše strategije, uspostavili smo partnerstvo sa najvećim proizvođačem čelika na svetu, kompanijom China Baowu Steel Group, jednim od najprestižnijih i najuticajnijih univerziteta u Kini, Univerzitetom Đinghua, i najvećim proizvođačem čelika u Japanu, Nippon Steel Corporation, kako bismo razvili i implementirali nove metode za smanjenje emisija ugljenika i poboljšali klimatski učinak širom lanca vrednosti čelika.

O kompaniji POSCO

POSCO je vodeća svetska kompanija za proizvodnju čelika koja je osnovana 1968. godine. POSCO ima dve čeličane u Pohangu i Gvangjangu u Južnoj Koreji. Prepoznata od agencije World Steel Dynamics kao najkonkurentniji proizvođač čelika u poslednjih 10 godina uzastopno, POSCO je posvećen filozofiji menadžmenta kompanije, „Korporativno državljanstvo: Gradimo bolju budućnost zajedno“.

POSCO teži da postigne „konkurentnost niskih emisija“ što omogućava proizvodnju „zelenog čelika“ kroz inovativne tehnologije, poput CCUS (izdvajanje, korišćenje i skladištenje ugljen-dioksida), i proizvodnje čelika koja na bazi hidrogena.