Rio Tinto pokreće ogledno postrojenje za koncentraciju litijuma u ​​Kvebeku


30. septembar 2022

SOREL-TREJSI, Kvebek, Kanada – Rio Tinto je počeo proizvodnju koncentrata spodumena, minerala koji se koristi u proizvodnji litijuma za baterije, u oglednoj fabrici u svom metalurškom kompleksu Rio Tinto ruda gvožđa i titanijum (RTIT) u Sorel-Trejsi, u Kvebeku u Kanadi.

Fabrika će demonstrirati novi proces dobijanja koncentrata spodumena u industrijskim razmerama, koji će rezultirati dobijanjem koncentrata sa sadržajem litijum-oksida (Li20) i iskorišćenjem znatno iznad industrijskog proseka. Proces su razvili istraživači u Rio Tintovom centru za kritične minerale i tehnologiju i testirali ga na uzorcima rude spodumena iz različitih zemalja. Proces donosi i ekološku korist jer se ne upotrbljevaju hemijski proizvodi, već se stvaraju samo suvi, inertni ostataci.

Generalni direktor kompanije Rio Tinto za rudu gvožđa i titanijum (RTIT), Stefan Leblank izjavio je: „Rio Tinto istražuje nove, održive načine za ekstrakciju materijala za baterije neophodnih za energetsku tranziciju. Uočljivo je veliko interesovanje na tržištu severne Amerike za snabdevanje koncentratom spodumena za podršku proizvodnji litijumskih baterija. Naše ogledno postrojenje će nam omogućiti da dodatno potvrdimo inovativni proces koncentracije spodumena razvijen u našem Centru za kritične minerale i tehnologiju dok razmatramo prelazak na proizvodnju u komercijalnim razmerama“.

Nakon uspešnog laboratorijskog testiranja novog procesa, ogledna fabrika je puštena u rad u junu i proizvela je prvu tonu koncentrata spodumena u julu 2022. godine. U njoj će se testirati ruda različitih lokalnih dobavljača, uključujući Saionu, novog proizvođača litijuma sa projektima u Kvebeku i Zapadnoj Australiji.