Rio Tinto opovrgava tvrdnje Ljiljane Bralović iznete na portalu Glas javnosti


31. januar 2024

Ljiljana Bralović je u ponedeljak, 29. januara, na portalu Glas javnosti iznela nekoliko neistinitih tvrdnji o kompaniji Rio Tinto i Projektu „Jadar”.

Tvrdnja gospođe Bralović da je Rio Tinto dao „zeleno svetlo” Vladi Republike Srbije da pauzira Projekat je netačna. Rio Tinto nema nikakav uticaj na propise Republike Srbije. Vlada Republike Srbije je donela Uredbu o prestanku važenja Uredbe o prostornom planu područja posebne namene za realizaciju Projekta „Jadar”, i u njoj Rio Tinto ni na koji način nije učestvovao.

Gospođa Bralović je izjavila da osnovano sumnja da je Rio Tinto podmićivao visoke zvaničnike Vlade Republike Srbije da promovišu projekat. Ova tvrdnja je neosnovana spekulacija i direktan pokušaj da se naškodi reputaciji Rio Tinta. Oštro odbacujemo ove navode. Sve navode o korupciji shvatamo ozbiljno. Zbog toga pozivamo gospođu Bralović da, ili iznese dokaze ili povuče svoju neistinitu tvrdnju.

Gospođa Bralović je tvrdila i da Rio Tinto plaća influenserima da javno podrže projekat. Rio Tinto sarađuje sa stručnjacima iz različitih oblasti na savetovanju o studijama u vezi sa tehničkim, operativnim, ekološkima pitanjima, kao i svim drugim aspektima projekta. Sva mišljenja koja javno dele ti stručnjaci su njihova lična, nezavisna gledišta o projektu, na osnovu činjenica koja poseduju.

Pozivamo gospođu Bralović da se sa svim aspektima projekta upozna putem informacija koje su javno dostupnena našoj internet stranici. Na raspolaganju smo da joj odgovorimo na sva legitimna pitanja koja bi mogla da ima.

Takođe, napominjemo da ćemo u cilju zaštite interesa kompanije koristiti sva raspoloživa pravna sredstva kako bi se sprečilo svako dalje širenje netačnih informacija.