Rio Tinto odgovara na netačne tvrdnje iznete u tekstu portala N1 - „Opozicija o rudniku litijuma: Između zločina, pustoši i uništenja zdravlja“


31. januar 2024

Portal N1 je jutros objavio tekst „Opozicija o rudniku litijuma: Između zločina, pustoši i uništenja zdravlja”, u kome je za sagovornike imao opozicone stranke, koje su kako se navodi pozvane od strane redakcije N1, da se izjasne na temu otvaranja rudnika litijuma u dolini Jadra.

Iznošenjem zaključka u uvodu teksta da „sudeći po reakcijama opozicionih parlamentarnih stranaka, otvaranje rudnika litijuma u plodnom i vodom bogatom kraju zapadne Srbije nije prihvatljiva opcija”, portal N1 nekritički, bez uključivanja stručnjaka iz različitih oblasti, ovim direktno vodi kampanju baziranu na neistinama i dezinformacijama.

Upravo danas kompanija Rio Sava Exploration pozvala je na otvoren dijalog stručnjake iz različitih oblasti i protivnike Projekta „Jadar“, da dijalog o projektu vode na osnovu činjenica kako bi se izbeglo dalje dovođenje javnosti u zabludu. Širenje dezinformacija i neutemeljenih tvrdnji sprečava da javni razgovor o projektu, koji će, ako bude realizovan, raditi decenijama, bude zasnovan na činjenicama i pruži validne informacije.

Tvrdnja Narodnog pokreta, Demokratske stranke, Zeleno-levog fronta i Nove demokratske stranke da bi iskopavanje litijuma donelo samo profit stranim kompanijama, a građanima Srbije pustoš kao i da kompanija neće ispoštovati sve ekološke standarde je neistinita.

Projekat „Jadar“ bio bi najveća grinfild investicija u modernoj istoriji Srbije, vredna oko 2,5 milijarde dolara. Doprinos Projekta republičkom i budžetima lokalnih samouprava iznosio bi 180 miliona evra godišnje u punom operativnom kapacitetu. Bio bi otvoreno 1.300 stalnih radnih mesta, a tokom izgradnje do 3.500 radnih mesta na određeno vreme. Kada se uračunaju multiplikativni efekti, biće otvoreno još 3.265 radnih mesta širom Srbije. Svake godine rada „Jadar” bi privukao oko 700 miliona evra direktne dodate vrednosti i doprineo rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) u iznosu od preko 3% trenutnog BDP-a Srbije. Što se tiče poštovanja ekoloških standarda, svi radovi su obavljani u skladu sa Zakonom o rudarstvu i geološkim istraživanjima.

Spekulacije o korupciji potpredsednika Demokratske stranke, Branimira Jovančićevića su direktan pokušaj da se naškodi reputaciji Rio Tinta.

Sumporna kiselina, koju spominju potpredsednik Demokratske stranke i Nova demokratska stranka, ima široku primenu i njena upotreba je strogo regulisana propisima Vlade Republike Srbije i najboljim međunarodnim praksama. Za Projekat „Jadar“ koristiće se sumporna kiselina na temperaturi od 90 stepeni, zahvaljujući čemu neće biti isparavanja sumpordioksida. Neće biti moguće da sumporna kiselina ošteti zemljište, jer bi se ceo proces odvijao u zatvorenim sistemima.

Kompanija Rio Tinto poštuje pravo građana Srbije na miran protest koji je najavio pokret „Mi, glas iz naroda“, izražava spremnost da se nastavi dijalog sa svim zainteresovanim stranama i podržava inicijative za javni razgovor o budućnosti Projekta „Jadar“.

Tvrdnja da ne postoji ekološki prihvatljiv i po životnu sredinu bezopasan način eksploatacije litijuma je nepotkrepljena. Eksploatacija litijuma je kompleksan proces, ali postoji tehnologija i praksa koja može da minimizira štetne uticaje na životnu sredinu. Rio Tinto primenjuje najbolje prakse i tehnologije kako bi smanjio ekološki uticaj.

Kompanija Rio Tinto izražava spremnost da se nastavi dijalog sa svim zainteresovanim stranama i podržava inicijative za javni razgovor o budućnosti Projekta „Jadar“ bazirane isključivo na činjenicama.