Odgovor na tvrdnje iznete u emisiji Između redova, intervju sa Nenadom Kostićem


29. januar 2024

U emisiji „Između redova“, Televizije Una, nedelja 28.01.2024, Nenad Kostić je izneo nekoliko neistinitih i nepotkrepljenih tvrdnji o Projektu „Jadar“ koje Rio Sava osporava i nastoji da ispravi.

Gospodin Kostić neosnovano navodi da je Rio Sava izbušila stotine hiljada istražnih bušotina u za potrebe Projekta „Jadar“. Naveo je da su geolozi bez dozvole ulazili na parcele vlasnika i da su isterani sa njih. Do donošenja Uredbe Vlade Republike Srbije o prestanku važenja Uredbe o prostornom planu područja posebne namene za realizaciju Projekta „Jadar“, urađeno je nešto više od 500 istražnih bušotina. Svi radovi su obavljeni u skladu sa Zakonom o rudarstvu i geološkim istraživanjima. Prava pristupa istražnim lokacijama su uspostavljena za svaku aktivnost uz saglasnost vlasnika imovine.

Podaci o uticaju na stanje vode i zemljišta, kao i o navodnom uticaju osmatračkih bunara, pijezometara, javno su dostupni na sajtu kompanije.

Tvrdnje gospodina Kostića da bi moglo doći do izlivanja jalovine su takođe netačne jer su rudarski otpad i ostaci iz procesa prerade rude iz predloženog Projekta „Jadar“ suvi i u čvrstom stanju. Tečno jalovište nije planirano.

Sumporna kiselina u Srbiji ima široku primenu i njena upotreba je strogo regulisana. Za Projekat „Jadar“ koristiće se sumporna kiselina na temperaturi od 90 stepeni, zahvaljujući čemu neće biti isparavanja sumpor dioksida. Ne bi bilo moguće da sumporna kiselina sagoreva zemljište, kako je naveo gospodin Kostić, jer bi se ceo proces odvijao u zatvorenim sistemima za preradu.

Neosnovane tvrdnje direktno utiču na mogućnost da se sagledaju ekonomske koristi od Projekta „Jadar“. Apelujemo na sve učesnike da o Projektu „Jadar“ razgovaraju na osnovu činjenica.