Odgovor kompanije Rio Tinto na netačne informacije plasirane u programu Televizije N1


28. januar 2024

Tokom gostovanja u programu televizije N1, gospodin Dušan Vasiljević izneo je nekoliko netačnih tvrdnji o upotrebi sumporne kiseline, ekonomskoj koristi i održivom rudarstvu u vezi sa Projektom „Jadar“.

Gospodin Vasiljević tvrdi da postoji potreba da se ostaci sumporne kiseline iz procesa prerade odlažu u blizini rudnika. Proces upotrebe sumporne kiseline na našem Projektu je bezbedan i striktno regulisan propisima Vlade Srbije i najboljim međunarodnim praksama. Predloženi proces omogućava rastvaranje rude bez stvaranja i emitovanja sumporne pare. Sve dodate komponente sumporne kiseline bi tokom prerade bile pretvorene u benigna jedinjenja i završne proizvode. Samim tim, sumporna kiselina ne bi se nalazila ni u jednom otpadnom ostatku koji nastaje procesom prerade rude jadarita.

Kada je reč o ekonomskom značaju Projekta „Jadar“, bez obzira na normalne i prolazne oscilacije u ceni, uvereni smo da će litijum u narednih nekoliko decenija ostati pokretač zelene tranzicije. Srbija ima potencijal da postane strateški važan snabdevač ovog ključnog metala što bi moglo da joj donese značajnu ekonomsku korist.

Projekat „Jadar“ bio bi najveća grinfild investicija u modernoj istoriji Srbije. Studija ekonomskog uticaja Projekta „Jadar“ koju je pripremila kompanija Ergo Strategy Group potvrđuje da bi Projekat „Jadar“ tokom svake godine rada privukao oko 700 miliona evra direktne dodate vrednosti i doprineo rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) u iznosu od preko 3% trenutnog BDP-a Srbije. Predviđa se da bi u punom operativnom kapacitetu doprinos Projekta republičkom i budžetima lokalnih samouprava iznositi 180 miliona evra godišnje. Projekat „Jadar“ takođe može da otvori visokokvalifikovana i visoko plaćena radna mesta u lozničkom kraju, ali i širom Srbije kroz direktno zapošljavanje i podršku lokalnim preduzećima. Projekat takođe može da podstakne i nova ulaganja u druge sektore zelene ekonomije u Srbiji što bi povećalo zaposlenost i bruto društveni proizvod, i podstaklo dalji razvoj domaćih kadrova i radnih veština.

Kako bismo pokazali spremnost na otvorenu diskusiju o potencijalnim dugoročnim ekološkim uticajima Projekta, takođe smo spremni da javno objavimo nacrt Studije procene uticaja na životnu sredinu u trenutno postojećem obliku. Projekat „Jadar“ bio bi razvijen na bezbedan i odgovoran način, i uz punu spremnost da se podrži učešće lokalne zajednice u transparentnom praćenju svih uticaja Projekta na životnu sredinu.

Proces zatvaranja planira se i dopunjuje tokom čitavog životnog ciklusa bilo kog projekta kompanije Rio Tinto, uključujući i Projekat „Jadar“. Ovaj proces podrazumeva redovne konsultacije i uključivanje lokalne i stručne javnosti kako bi smo osigurali da se postigne ishod koji je prihvatljiv i održiv za zajednice u kojima poslujemo i sve druge zainteresovane strane. Rudnik stoga ne bi mogao da bude naprosto napušten jer se naša odgovornost nastavlja i nakon što on prestane sa radom.