Saopštenja za javnost

05. oktobar 2022

Rešenja za uređenje parcela u vlasništvu kompanije dostupna na uvid

Kompanija Rio Sava Exploration pokrenuće proces uređenja parcela u svom vlasništvu. Na osnovu dobijenih dozvola, pristupiće se raščišćavanju zemljišta i uklanjanju kuća i objekata koji više nisu u upotrebi iz bezbednosnih razloga.

Pročitaj više
10. avgust 2022

Interna Studija izvodljivosti mora biti završena

U vezi sa navodima udruženja SEOS da Rio Tinto i Behtel nastavljaju da dalje realizuju Projekat „Jadar“, i ovom prilikom želimo da istaknemo da Rio Tinto poštuje odluku Vlade da stavi van snage akte za realizaciju Projekta „Jadar“.

Pročitaj više
02. avgust 2022

Obaveštenje za javnost

U javnosti su se pojavile različite informacije o Rešenju kojim se upisuje promena vlasništva za parcele i objekte u KO Slatina.

Pročitaj više
09. maj 2022

Obaveštenje za javnost

Rio Sava Exploration d.o.o., Beograd, će u periodu od 9. do 13. maja 2022. godine vršiti rekultivaciju lokacije u Nedeljičkom polju, na kojoj su rađena hidrogeološka istraživanja za potrebe utvrđivanja hidrogeoloških karakteristika stena na području „Jadar“.

Pročitaj više
29. april 2022

Obaveštenje za javnost

Na osnovu navodnih aktivnosti na koje su nam ukazali meštani, da su pojedini zakupci na parcelama koje su u vlasništvu naše kompanije posadili određene neodobrene sorte, obaveštavamo vas da će Rio Sava Exploration d.o.o....

Pročitaj više
15. april 2022

Rekultivacija na lokaciji Polje, potes Prekaja

Rio Sava Exploration d.o.o., Beograd će vršiti rekultivaciju geoloških bušotina na parcelama u privatnom vlasništvu, i to na lokaciji Polje, potes Prekaja u periodu od 15.04.2022. godine do 21.04.2022.godine.

Pročitaj više
12. april 2022

Rekultivacija na području Lipničkog Šora

Najava rekultivacije na lokaciji gde su vršena hidrogeološka istraživanja u periodu januar - avgust 2021. godine za potrebe vodosnabdevanja Projekta „Jadar“

Pročitaj više
29. mart 2022

Mašine ne stižu u Srbiju, ne počinjemo sa iskopavanjem

Rio Sava Exploration odbacuje lažne navode koje su izneli predstavnici Organizacije za očuvanje životne sredine “Marš sa Drine”

Pročitaj više
11. mart 2022

Rio Sava demantuje navode da je uočeno povišeno prisustvo litijuma, bora i arsena u reci Jadar nizvodno od rudne zone posledica istražnog bušenja na Projektu „Jadar“

Prema navodima iznetim u medijima, tokom predstavljanja naučnog rada „Uticaj istražne faze u zoni nalazišta jadarita na promenu sadržaja arsena, bora i litijuma u reci Jadar“ u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, izneta je tvrdnja da je uočeno povišeno prisustvo litijuma, bora i arsena u reci Jadar nizvodno od rudne zone, za šta je navedeno da je posledica istražnog bušenja koje je kompanija Rio Sava sprovela na Projektu „Jadar“.

Pročitaj više
20. januar 2022

Rio Tinto - Izjava za javnost povodom pres konferencije premijerke Ane Brnabić

Rio Tinto je izuzetno zabrinut zbog izjave premijerke Republike Srbije Ane Brnabić da je ukinut prostorni plan za Projekat „Jadar“, kao i da se poništavaju svi upravni akti u vezi sa projektom.

Pročitaj više
20. januar 2022

Saopštenje za javnost

Rio Tinto je zabrinut zbog nedavnih izjava predstavnika Vlade Republike Srbije o potencijalnom povlačenju prostornog plana za Projekat „Jadar”.

Pročitaj više
18. januar 2022

Rio Tinto revidira dinamiku realizacije Projekta „Jadar“

Usled kašnjenja u ishodovanju Odobrenja za eksploataciono polje, Rio Tinto je revidirao dinamiku realizacije Projekta „Jadar“. Na osnovu trenutnih procena i pod uslovom da se ishoduju sva relevantna odobrenja i dozvole, očekuje se da prva komercijalna proizvodnja bude najranije 2027. godine (prethodno je bilo planirano za 2026. godinu).

Pročitaj više
21. decembar 2021

Rio Tinto investira u litijumski projekat „Rinkon“

London, 21. decembar 2021. godine - Rio Tinto je zaključio obavezujući ugovor o preuzimanju projekta litijuma „Rinkon“ u Argentini od kompanije Rincon Mining, koja je u vlasništvu privatnih fondova kojima upravlja Sentient Ekuiti Partners, za 825 miliona dolara.

Pročitaj više
16. decembar 2021

Rio Tinto u realizaciji projekta „Јаdаr“ nastavlja da se vodi zakonskim okvirima

Tokom dve decenije poslovanja u Republici Srbiji i rada na projektu geoloških istraživanja i razvoja ležišta litijuma i bora „Jadar“, preduzeće Rio Sava Exploration posluje u skladu sa zakonima i najvišim profesionalnim standardima, u saradnji sa naučnim i stručnim krugovima, lokalnom samoupravom i Vladom Republike Srbije u cilju pokretanja najveće rudarske investicije u ovom delu sveta.

Pročitaj više
16. novembar 2021

Rio Tinto investira u kompaniju InoBat

Rio Tinto iskazuje podršku razvoju ekosistema za proizvodnju baterija u Evropi ulaganjem u Inobat Auto (InoBat), evropsku kompaniju za razvoj tehnologije i proizvodnju baterija. Ovo ulaganje doprineće završetku izgradnje Centra za istraživanje i razvoj InoBat-a i pilot linije za proizvodnju baterija u mestu Vodjeradi u Slovačkoj. Investicija je usledila nakon potpisanog Memoranduma o saradnji iz maja ove godine, koji je demonstrirao nameru obe kompanije da zajedno rade na uspostavljanju cirkularnog lanca proizvodnje baterija za električna vozila u Srbiji.

Pročitaj više
11. novembar 2021

Rio Tinto: Poplavljeni pijezometri ne nose ekološki rizik po okolinu

Povodom izlivanja reke Jadar usled sezonskih obilnih padavina obaveštavamo javnost da plavljenje osmatračkih bunara (pijezometara) postavljenih u poljima ne nosi ekološki rizik po kvalitet voda i okolinu. Razumemo zabrinutost građana za ekološke teme i osećamo obavezu da odgovorimo na sva pitanja u vezi sa našim radom.

Pročitaj više
10. novembar 2021

Rio Tinto investira u start-up za obnovu i očuvanje prirodnih staništa

Kompanija Rio Tinto, u partnerstvu sa RESOLVE, neprofitnom organizacijom iz Vašingtona, pokreće Regeneration, start-up koji će imati za cilj da preradu otpada iz starih rudnika i ponovno iskopavanje iskoristi za podršku aktivnostima rehabilitacije i obnavljanja prirodnih staništa.

Pročitaj više
29. oktobar 2021

Rio Tinto - Studija ekonomskog uticaja projekta „Jadar“

Potencijalni doprinos Projekta „Jadar“ BDP-u Srbije na godišnjem nivou jednak je 1,2% aktuelnog BDP-a, a sa svim indirektnim efektima 2,9%.

Pročitaj više
21. oktobar 2021

Rio Tinto ulaže 7,5 milijardi dolara da bi prepolovio emisiju štetnih gasova do 2030. godine

Kompanija Rio Tinto pokrenula je plan za ulaganje 7,5 milijardi dolara u poslovne aktivnosti, koje imaju za cilj smanjenje emisije ugljenika za 50% do 2030. godine. Proizvođači čelika i gvozdene rude nastoje da smanje emisiju ugljenika u skladu sa globalnim klimatskim obavezama do 2050. godine, a kompanija Rio Tinto nastoji da prepolovi svoj opseg direktnih i određenih vrsta indirektnih emisija gasova do kraja decenije.

Pročitaj više
18. oktobar 2021

Biomasa menja ugalj: Važan korak ka smanjenju emisije CO2 u proizvodnji čelika

Kompanija Rio Tinto razvija inovativnu tehnologiju za dobijanje niskougljeničnog čelika korišćenjem održive biomase umesto koksnog uglja u procesu proizvodnje. Ovaj proces, koji je u postupku dobijanja patenta, samo je jedan od brojnih napora koje kompanija ulaže da smanji emisije u lancu vrednosti čelika, u skladu sa svojim opredeljenjem da dostigne ciljeve nulte emisije štetnih gasova do 2050. godine.

Pročitaj više
15. septembar 2021

Projekat „Jadar“ - Činjenice su važne

Odgovor kompanije Rio Sava Exploration na navode iznete na skupu održanom 11. septembra u Beogradu

Pročitaj više
11. septembar 2021

Rio Tinto: Razumemo zabrinutost, pozivamo građane da se informišu o činjenicama

Rio Tinto ima razumevanja za zabrinutost koju građani Srbije iskazuju u pogledu zaštite životne sredine; prepoznajemo značaj da se obezbedi dugoročno poštovanje zakona i standarda koji moraju da važe za sve, i danas i ubuduće.

Pročitaj više
11. septembar 2021

Rio Tinto: Tehnologija prerade jadarita – inovativna, testirana i bezbedna

Reakcija na neistine koje se plasiraju u javnosti o tehnologiji prerade rude jadarita i korišćenju sumporne i fluorovodonične kiseline.

Pročitaj više
06. septembar 2021

Izveštaj o jednokratnom ispitivanju tri vodna tela na području Jadra

Rezultate sprovedenih analiza možete pronaći u PDF dokumentu na ovom linku.

Pročitaj više
26. avgust 2021

Četvrti sastanak Rio Tinta i predstavnika NVO sektora i šire javnosti

Prerada rude Jadarita biće primer najbolje svetske prakse u rudarstvu. Rio Sava Exploration, ćerka firma kompanije Rio Tinto koja razvija Projekat „Jadar“, održala je četvrti po redu Otvoreni sastanak sa predstavnicima NVO sektora i šire javnosti u cilju nastavka dijaloga sa zainteresovanim stranama i predstavljanja svih detalja projekta, posebno onih koji izazivaju zabrinutost kod građana.

Pročitaj više
23. avgust 2021

Sajmon Tompson i Šinejd Kaufman u poseti Srbiji

Ovog vikenda, predsednik kompanije Rio Tinto, Sajmon Tompson i Šinejd Kaufman, izvršna direktorka kompanije Rio Tinto Minerals, koja ima izvršnu odgovornost za projekat litijum-borata Jadar, posetili su region Loznice.

Pročitaj više
21. avgust 2021

Izveštaj SEPA: Obojena voda u Gornjim Nedeljicama izazvana „cvetanjem“ algi

Agencija za zaštitu životne sredine (SEPA) izvršila je 9. avgusta vanredno uzorkovanje i ispitivanje kvaliteta vode iz bare (jezera) u katastarskoj opštini Slatina sa dva lokaliteta - bliže i dalje od atarskog puta, oba na 2 metra daleko od obale i 40 cm ispod površine vode. Urađene su fizičko-hemijske, hemijske i biološke analize.

Pročitaj više
13. avgust 2021

Rezervat prirode za buduće generacije zahvaljujući sanaciji nekadašnjeg rudnika

Ulaganje Rio Tinta u remedijaciju zemljišta rezultiraće očuvanjem močvare, autentičnih vrsta i jedinstvenih staništa karakterističnih za oblast Čelan u državi Vašington.

Pročitaj više
31. jul 2021

Reakcija kompanije Rio Tinto: Obojena voda u Gornjim Nedeljicama nema veze sa Rio Tintom

Povodom informacija o navodnoj obojenosti crvenom bojom bare (jezera) u mestu Gornje Nedeljice, o čemu su danas izvestili N1 i nekoliko drugih medija, te navoda da je razlog za to “početak iskopavanja od strane Rio Sava Exploration”, ovim putem obaveštavamo javnost da se bara (jezero) nalazi na privatnoj parceli na koju kompanija ne polaže prava niti vrši nikakva ispitivanja. RSE poziva vlasnika parcele na kojoj se nalazi pomenuta bara (jezero) da bez odlaganja o ovoj pojavi obavesti nadležne inspekcijske organe, kako bi se utvrdio sastav i poreklo izlivene crvene vode. RSE je takođe veoma zainteresovan da od nadležnih i stručnih organa sazna uzrok ove neobične pojave.

Pročitaj više
27. jul 2021

Rio Tinto opredelio sredstva za realizaciju Projekta „Jadar“

Rio Tinto je opredelio 2,4 milijarde američkih dolara za izgradnju rudnika i postrojenja za preradu litijum-borata za projekat Jadar u Loznici, jedan od najvećih greenfield projekata litijuma na svetu. Projekat Jadar je u obavezi da ishoduje sva relevantna odobrenja, dozvole i licence i nastaviće da se realizuje u saradnji sa lokalnom zajednicom, Vladom Republike Srbije i nevladinim sektorom. Ovo je važna prekretnica za projekat i snažna potvrda opredeljenju Rio Tinta da podrži Srbiju kao vodećeg dobavljača litijuma, imajući u vidu obim i visoki kvalitet sastava ležišta Jadar.

Pročitaj više
22. jul 2021

Želimo svet sa niskim nivoom ugljenika? Otkrivamo pet stvari bez kojih to neće biti moguće

Vetar, sunce i voda – šta je još potrebno za proizvodnju obnovljive energije?
Svaka od pomenutih tehnologija čiste energije zahteva velike količine minerala i metala kako bi funkcionisala.

Pročitaj više
19. jul 2021

Infrastruktura za potrebe Projekta „Jadar“ biće realizovana u skladu sa usvojenim Prostornim planom područja posebne namene

Povodom ponovljenih netačnih tvrdnji predstavnika Narodne stranke o različitim aspektima Projekta „Jadar“, a u interesu istinitog informisanja javnosti, kompanija Rio Tinto saopštava da je netačno da se za potrebe Projekta „Jadar“ gradi „tajni gasovod“ od Beograda do Loznice, kao što je netačno i da je Zakon o vodama promenjen zbog gradnje „cevovoda koji će dopremati vodu od Drine do rudnika“.

Pročitaj više
16. jul 2021

Rio Sava Exploration održala Dan dobavljača u Loznici

Na sastanku sa Timom nabavke 27 kompanija predstavilo svoje usluge. Rio Sava Exploration, ćerka firma kompanije Rio Tinto posluje u skladu sa ciljevima kompanije - da na svakoj lokaciji radi na osnaživanju zajednice. Posvećeni smo partnerskom odnosu koji donosi dobrobit zajednici, dobavljačima i našem poslovanju, a na isti način poslujemo i u Srbiji.

Pročitaj više
13. jul 2021

Reakcija kompanije Rio Tinto: Obojena voda u Gornjim Nedeljicama nema veze sa Rio Tintom

Povodom informacija o navodnoj obojenosti crvenom bojom bare (jezera) u mestu Gornje Nedeljice, o čemu su danas izvestili N1 i nekoliko drugih medija, te navoda da je razlog za to “početak iskopavanja od strane Rio Sava Exploration”, ovim putem obaveštavamo javnost da se bara (jezero) nalazi na privatnoj parceli na koju kompanija ne polaže prava niti vrši nikakva ispitivanja.

Pročitaj više
12. jul 2021

Rio Tinto i POSCO potpisali Memorandum o razumevanju

Rio Tinto i POSCO, najveći proizvođač čelika u Južnoj Koreji i jedan od vodećih proizvođača čelika na svetu, potpisali su Memorandum o razumevanju (MoR) u cilju istraživanja, razvoja i primene tehnologije za prelazak na lanac vrednosti čelika sa niskim emisijama ugljenika.

Pročitaj više
08. jul 2021

Rio Sava Exploration poziva sva zainteresovana udruženja i građane da učestvuju na trećem Otvorenom sastanku

Posvećeni pitanjima zajednice i transparentnom dijalogu. Konstruktivan dijalog i sugestije zasnovane na argumentima od velikog su značaja za razvoj Projekta „Jadar“

Pročitaj više
06. jul 2021

Baterija kompanije Rio Tinto, najveća te vrste na svetu – put do stopostotno obnovljivih izvora energije

Velika baterija od 45 MW koja se pravi za potrebe rudarskog giganta „Rio Tinto“, biće najveća te vrste na svetu i pružiće dragocen uvid u to koliko uspešno se glavna elektromreža jedne zemlje može prebaciti na energiju vetra, solarnu energiju i skladištenje.

Pročitaj više
02. jul 2021

Partnerstvo Rio Tinta i kompanije Schneider Electric za ispunjenje ciljeva dekarbonizacije

Kompanije Rio Tinto i Schneider Electric potpisale su sporazum o saradnji, prvu saradnju te vrste koja za cilj ima razvoj cirkularnog i održivog tržišnog ekosistema. Francuska kompanija za energetska rešenja postaje kupac metala rudarskog giganta, koji su proizvedeni uz manju emisiju ugljenika.

Pročitaj više
30. jun 2021

Rio Tinto i Heliogen – Inovativna solarna tehnologija za energiju bez emisije ugljenika

Startap kompanija Heliogen, koju finansira Bil Gejts i koja se bavi proizvodnjom čiste energije, planira da postavi polja ogledala u pustinju Mohave.

Pročitaj više
19. jun 2021

Obezbeđenje u dolini Jadra u skladu sa propisima

Kompanija Rio Tinto već dvadeset godina posluje u Srbiji, poštujući sve njene propise. Protiv Rio Tinta i Projekta „Jadar“ mesecima se vodi bespoštedna kampanja zasnovana na konstantnom ponavljanju dezinformacija i najgorih scenarija koji nisu utemeljeni na činjenicama, već su proizvod proizvoljne interpretacije njihovih autora. Rezultat te kampanje je i jučerašnji napad na zaposlene Rio Tinta i partnerskih kompanija koji rade na projektu Jadar.Kompanija Rio Tinto već dvadeset godina posluje u Srbiji, poštujući sve njene propise. Protiv Rio Tinta i Projekta „Jadar“ mesecima se vodi bespoštedna kampanja zasnovana na konstantnom ponavljanju dezinformacija i najgorih scenarija koji nisu utemeljeni na činjenicama, već su proizvod proizvoljne interpretacije njihovih autora.

Pročitaj više
18. jun 2021

Kompanija Rio Tinto najoštrije osuđuje napade na svoje zaposlene

Zaustaviti kampanju zasnovanu na lažima – bezbednost zaposlenih i dobrobit zajednice prioriteti koje moramo očuvati. Kompanija Rio Tinto već dvadeset godina posluje u Srbiji, poštujući sve njene propise.

Pročitaj više
17. jun 2021

Rio Tinto sa građanima na 21. susretu „Otvorena vrata“ – tema upravljanje vodama

Sa blizu 40 meštana o upravljanju vodama u okviru Projekta „Jadar“ razgovarali su prof. dr Aleksandar Đukić sa Građevinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i eksperti kompanije Rio Sava Exploration.

Pročitaj više
03. jun 2021

Održan drugi sastanak sa predstavnicima NVO sektora i šire javnosti

Kompanija Rio Sava Exploration, ćerka firma kompanije Rio Tinto koja u Srbiji razvija projekat Jadar, danas je održala drugi Otvoreni sastanak sa predstavnicima NVO sektora i šire javnosti, kako bi nastavila transparentan dijalog sa svim zainteresovanim stranama i pružila odgovore na pitanja u vezi sa Projektom „Jadar“.

Pročitaj više
15. april 2021

Kompanija Rio Tinto organizuje otvoreni online sastanak sa predstavnicima NVO sektora i šire javnosti

Sa ciljem da nastavi transparentnu komunikaciju i otvoreni dijalog sa svim zainteresovanim stranama, kompanija Rio Sava Exploration d.o.o. (Rio Sava), deo multinacionalne rudarske kompanije Rio Tinto, poziva predstavnike nevladinih organizacija, ali i šire javnosti na OTVORENI ONLINE SASTANAK, koji će biti održan u utorak, 20. aprila 2021. godine, u 11 časova.

Pročitaj više
14. april 2021

Kompanija Jadar Lithium nije deo grupacije Rio Tinto

Povodom nedavnih objava u medijima u kojima se pominje da kompanija Rio Tinto posredstvom kompanije Jadar Lithium počinje istraživanja na teritoriji Požege i Dobrinja, želimo medije i javnost da obavestimo da ova informacija nije tačna.

Pročitaj više
09. april 2021

Protest u Srbiji 9. i 10. aprila - Ekološki ustanak

Svesni smo trenutnih događaja u Beogradu i potpuno razumemo zabrinutost građana za životnu sredinu, jer mi, zaposleni i naše porodice i deca, dišemo isti vazduh i živimo na istoj zemlji, kao naši sugrađani, koji danas protestuju.

Pročitaj više
04. decembar 2020

Rio Tinto nastavlja saradnju sa lokalnom zajednicom i civilnim sektorom

ao deo kontinuiranog napora da uključi sve zainteresovane strane u konstruktivan dijalog tokom razvoja Projekta „Jadar“, Rio Tinto nastavlja aktivnosti serijom sastanaka sa zajednicom i civilnim sektorom. Kompanija ostaje čvrsto posvećena transparentnoj komunikaciji i cilju da Jadar projekat ispoštuje najviše ekološke standarde i najbolju internacionalnu praksu.

Pročitaj više
19. novembar 2020

Projekat „Jadar“, Studija opravdanosti projekta

Saopštenje za medije sa sastanka sa potpredsednicom Vlade Republike Srbije i ministarkom rudarstva i energetike, Zoranom Mihajlović, održanog 19. novembra 2020. dodine (s početkom u 09:00 časova)

Pročitaj više
30. jul 2020

Rio Tinto odobrio finansiranje Studije izvodljivosti za Projekat „Jadar“

Rio Tinto je odobrio dodatno ulaganje od gotovo 200 miliona američkih dolara za dalji razvoj litijum-bor Projekta „Jadar“ u Srbiji. Ovim sredstvima će se primarno finansirati izrada Studije izvodljivosti, uključujući završetak detaljnih inženjerskih planova, otkup zemljišta i ishodovanje neophodnih dozvola do kraja 2021. godine u skladu sa rasporedom projekata.

Pročitaj više
24. jul 2017

Potpisivanje Memoranduma o razumevanju između Vlade Republike Srbije i kompanije Rio Tinto u vezi implementacije Projekta „Jadar“

Memorandum će omogućiti formiranje zajedničkih radnih grupa između Vlade i kompanije kako bi se omogućio efikasniji razvoj Projekta „Jadar“ kroz studijsku fazu i proces dobijanja dozvola, u skladu sa zakonom.

Pročitaj više